Crypto exchanges zonder KYC

Welke non-KYC crypto exchange is het beste? Top 3

Als je veel waarde hecht aan jouw privacy maar toch crypto wilt traden op een exchange, dan kan een exchange die geen KYC vereist een uitkomst bieden. Maar er zijn nog meer redenen te bedenken waarom dit voor jou positief kan uitpakken.

Wij hebben in dit artikel alle belangrijke punten en de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast reiken wij 3 non-kyc oplossingen aan om in 2024 crypto te traden (met leverage) zonder jezelf KYC te hoeven verifiëren.

Exchange KYC

Wat is KYC?

KYC staat voor Know Your Customer (Ken Uw Klant). Dit verwijst naar een reeks normen en voorschriften waarmee financiële instellingen de identiteit van een klant kunnen verifiëren. KYC wetten werden oorspronkelijk ingevoerd om bescherming te bieden tegen het witwassen van geld en terroristische activiteiten. En zorgt dus voor meer controle vanuit de overheid.

Waar bestaat KYC uit?

Crypto exchanges die zich houden aan het (inter)nationale KYC-beleid zullen je bij aanmelding vragen om jouw naam, adres en een kopie van jouw identiteitsbewijs. Daarnaast zul je een selfie moeten maken of een bepaalde zin moeten uitspreken. Sommige exchanges gaan verder en willen dat je een proof of address naar ze toestuurt. Dit kan bijvoorbeeld een bankafschrift zijn waar jouw naam en adres opstaan. Dit alles om te verifiëren dat de eigenaar van het account klopt met de eigenaar van het vermogen op de wallet.

Crypto Exchange zonder KYC

Waarom zou je KYC willen vermijden?

Je bent niet de eerste als je liever hebt dat je KYC wilt vermijden. Steeds meer crypto-investeerders kiezen voor non-KYC exchanges om verschillende redenen.

Ten eerste krijg je met een non-KYC platform jouw recht op privacy terug. Iets wat in principe de basis vormt van crypto en blockchain technologie. Privacy en anonimiteit zijn over het algemeen erg belangrijke waarden voor investeerders uit de crypto-wereld. 

Ook kan het in een aantal gevallen veiliger zijn om te traden op een exchange zonder KYC of decentrale exchange. Dit omdat jouw gegevens niet kunnen gehackt worden en je bijvoorbeeld niet in gevaar staat van bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Daarnaast hebben decentrale exchanges vaak toegang tot meer cryptocurrencies. Het duurt vaak erg lang voordat nieuwe tokens op  gereguleerde exchanges beschikbaar zijn. Bovendien kun je op een exchange zonder KYC beurzen vaak direct handelen en hoef je niet te wachten tot validatie van je gegevens.

Zijn exchanges zonder KYC wel veilig?

Ondanks dat we net spraken over dat exchanges zonder KYC veiliger kunnen zijn, deze exchanges voor de gemiddelde belegger minder veilig dan gereguleerde partijen.

Ten eerste voldoen exchanges waar je kunt traden zonder KYC niet aan de normen van Europese regelgeving voor cryptoactiva (MiCA). Dit betekent dat deze exchanges bloot kunnen staan aan bepaalde risico’s waar jij geen weet van hebt. Er is hierdoor minder consumentenbescherming. Bij een faillissement, hack of sluiting van de exchange kun je jouw funds voorgoed kwijtraken.

Non-KYC exchange en belasting

Houd er rekening mee dat transacties op een exchange zonder KYC exchange of decentrale exchange openbaar zijn en permanent. De overheid zal indien nodig blockchain-transacties analyseren om belastingfraude aan te pakken.

Je zult ten alle tijden jouw transacties uit crypto investeringen moeten kunnen aantonen. Zo moet je jouw inkomsten uit crypto-investeringen opgeven, zelfs als de beurs geen KYC vereist.

Belastingontduiking is een ernstig misdrijf met zware straffen tot gevolg. Denk hierbij aan geldboetes en een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Hoe kies je een goede exchange zonder KYC

Wil je toch gebruik maken van een exchange zonder KYC let dan op de volgende punten:

Reputatie

De reputatie van een exchange is erg belangrijk, ongeacht KYC-status. Een slechte reputatie betekent meestal dat je de beurs moet vermijden. Dit kan komen door bijvoorbeeld meerdere hacks. willekeurige accountsluitingen, veel negatieve klantbeoordelingen en marktmanipulatie. Check daarom altijd de sociale media, forums en klantbeoordelingssites om de reputatie van de beurs te controleren.

Geografische beperkingen

Controleer altijd of de exchange beschikbaar is in Nederland. Dit bepaalt of je de exchange überhaupt kunt gebruiken. Let ook op de lokale wetten over het gebruik van exchanges zonder KYC.

Veiligheid

Veiligheid betekent dat je gegevens niet worden verzameld, je geld veilig is, en je account goed beschermd is. Let op of de exchange cold storage gebruikt en acties uitvoert om accounts beveiligd te houden. Check wat ze bijvoorbeeld doen met klantenfondsen. Lenen ze dit uit aan anderen voor een bepaalde rente dan moet je goed nagaan met wat voor partijen deze exchange omgaat. Als de exchange zich laat controleren door een onafhankelijk web3-beveiligingsbedrijf kan dit positief zijn, maar zet hier altijd jouw vraagtekens bij.

Liquiditeit en ondersteuning van crypto tokens

Kies een exchange met voldoende liquiditeit zodat je makkelijk kunt handelen. Je wilt ook een goede selectie van altcoins om te kopen. Als je in derivaten zoals opties, futures of perpetuals wilt handelen, heb je goede liquiditeit en ondersteuning van handelsparen nodig. Sommige exchanges hebben liquiditeitsverschaffers om makkelijk te kunnen handelen. Let ook op lage handelskosten.

Klantenservice & Support

Goede klantenservice en support is essentieel. Zorg ervoor dat de exchange snelle en nuttige ondersteuning biedt. Zoek bijvoorbeeld naar diensten zoals een chatbot, helpcentrum, e-mail of telefonische ondersteuning waar je met een echt persoon kunt praten.

De top 3 beste crypto exchanges zonder KYC

Hieronder vind je de top 3 beste non-KYC crypto exchanges. 

5/5
1) Blofin

Blofin is volgens ons een goede crypto exchange voor crypto handelaren die op zoek zijn naar een geavanceerd crypto platform zonder KYC om dagelijks op te traden.

5/5
2) CoinW

CoinW heeft partnerships met Andrea Pirlo en allerlei bekende crypto influencers. Ze timmeren dus hard aan de weg op het gebied van reputatie

4.5/5
3) Apex

APEX is geen centrale exchange zoals CoinW en Blofin maar een decentrale exchange (DEX). APEX is onderdeel van Bybit en je voert transacties uit op een decentrale wallet 

Conclusie

Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden wat betreft KYC voor exchanges. KYC is niet per se een slecht iets, maar we snappen dat er redenen zijn waarom je dit probeert te vermijden. Maak een weloverwogen beslissing voordat je jouw funds neerzet op een exchange zonder KYC.

Onthoud dat een exchange zonder KYC voordelen kan bieden zoals anonimiteit, maar dat deze vaak minder veilig zijn. Nogmaals doe altijd goed je eigen onderzoek! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven