Crypto exchanges

Welke crypto exchange is het beste? Top 5

crypto exchange

Benieuwd waar je het beste cryptomunten kunt kopen? Dit doe je op een zogeheten crypto exchange. In dit artikel vergelijken wij daarom de beste crypto exchanges van Nederland! Je vindt hier hulp bij het kiezen van de juiste exchange die past bij jouw specifieke behoeftes. Dit kan voor jou bijvoorbeeld te maken hebben met gebruiksvriendelijkheid, geavanceerde trading opties of lage handelskosten. Voor iedere behoefte hebben wij de ideale exchange uitgekozen!

Opzoek naar een exchange zonder KYC? Check de link!

Geen zin om het hele artikel te lezen? Dan vind je hieronder direct een korte samenvatting van de beste crypto exchange voor 2024.

5/5
#1 Keuze voor beginnende Nederlandse cryptobelegger

Bitvavo is de beste crypto exchange voor beleggers die op zoek zijn naar een betrouwbaar, veilig en Nederlands platform om cryptomunten te kopen.

Nu tijdelijk met bij Bitvavo 10 euro extra als welkomstbonus!

Het beste Nederlandse alternatief voor Bitvavo is Finst. Andere alternatieven zijn Coinmerce, eToro en BCM. Deze hanteren echter hogere kosten bij het kopen van cryptocurrency.

5/5
#1 Keuze voor ervaren cryptobelegger

Bybit is de beste crypto exchange voor crypto handelaren die op zoek zijn naar een geavanceerd, veilig en goedkoop platform om dagelijks op te traden.

Internationale alternatieven zijn Mexc en Kucoin

Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange of crypto beurs kun je zien als een online marktplaats waar je cryptocurrency kunt kopen en verkopen. De exchange werkt als een tussenpersoon waar je jouw crypto of euro’s kunt verhandelen tegen elke soort cryptomunt die je wilt. Niet elke exchange biedt precies dezelfde cryptocoins aan, je kunt er echter vanuit gaan dat je op elk crypto platform populaire cryptotokens als Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Ripple (XRP) kunt kopen.

Tegenwoordig kun je op de meeste cryptocurrency exchanges ook rente verdienen op je crypto middels staking.

Verschil exchange en broker

Het feitelijke verschil tussen een exchange en een broker is dat een exchange zelf cryptomunten in haar bezit heeft, een broker heeft dit niet. Deze werkt als een derde tussen de handelaar en de exchange. Het voordeel van een broker is dat deze vaak erg gebruiksvriendelijk werkt. Je kunt namelijk gemakkelijk en veilig met euro’s cryptocurrency kopen en deze ook eenvoudig weer terug verhandelen tegen euro’s en weer naar je bank storten. 

Dit werkt bij de meeste crypto exchanges wat ingewikkelder (De Bitvavo exchange is hier een uitzondering op). Het voordeel van een exchange is dat deze lagere transactiekosten kan bieden aan haar gebruikers. Bovendien hebben crypto exchanges vaker een groter aanbod aan cryptomunten en meer functionaliteiten zoals limiet order of het handelen met hefbomen. Om deze redenen raden wij aan om crypto te verhandelen op een exchange (Bitvavo / Bybit) in plaats van bij een broker (BCM / eToro).

Naast brokers en exchanges zijn er ook nog OTC / P2P cryptoplatforms. Hier verhandelen beleggers crypto direct tussen koper en verkoper (peer-to-peer) en komt er helemaal geen derde aan te pas. Deze manier van het verhandelen van crypto is echter (nog) niet populair.

Hoe veilig is een exchange?

Houdt er rekening mee dat het plaatsen en bewaren van jouw activa op een exchange nooit zonder risico’s is. Hoe betrouwbaar deze exchange ook mag zijn. Jouw crypto staat namelijk in een zogeheten exchange wallet waarbij de exchange jouw private key voor je bewaard. Je geeft zo in feite de exchange de macht over jouw crypto. Hoewel dit bijna nooit mis gaat, is het wel belangrijk om dit te beseffen. Daarom moet je niet zomaar elke schimmige exchange vertrouwen. Bitvavo biedt extra vertrouwen aan haar gebruikers op door een account garantie tot €100.000 te bieden bij een eventuele hack.

Wanneer je een crypto wallet gebruikt die niet gekoppeld is aan een exchange, dan heb jij wel alleen de volledige controle over wat er met je crypto assets gebeurt.

Exchanges en KYC

Het verhandelen van crypto op de blockchain is in de basis anoniem. Dit maakt het aantrekkelijk voor criminelen om geld wit te wassen. Vandaar dat er Anti-Money Laundering (AML) regelgeving is opgesteld om anonimiteitsproblemen aan te pakken. Als gevolg hebben exchanges Know Your Customer (KYC)-processen ingevoerd om te begrijpen wie hun klanten zijn en hoe zij hun diensten gebruiken. Deze informatie bevat o.a. je identiteitsbewijs, een selfie en soms ook nog eens een woonadres-verificatie.

KYC is een identiteitsverificatie die de exchange helpt om nauwkeurige risicoprofielen op te bouwen. Exchanges moeten de transacties van hun klanten controleren en ongebruikelijke transacties melden bij overheden als er tekenen zijn van criminele activiteit. Overheden hebben daarnaast de mogelijkheid om deze informatie op te vragen als zij hier een reden toe zien.

Exchanges zonder KYC zijn er steeds minder en welke er zijn komen onbetrouwbaar op ons over. Wel zijn er veel exchanges waarop je met kleine bedragen in crypto kunt handelen zonder KYC. Wil je echter een groter bedrag dan €1000 verhandelen dan wordt dit vaak al lastiger om dit te doen zonder KYC verificatie.

Hoe kies je de juiste crypto exchange?

Als je aan de slag wilt met het investeren in cryptocurrency, is het kiezen van de juiste exchange voor jouw specifieke behoeften essentieel. Bij het kiezen van een crypto exchange zijn er verschillende dingen om te overwegen, waaronder veiligheid, transactiekosten en aangeboden cryptocurrencies. Support, functionaliteit, reputatie en betaalmethode zijn ook belangrijk. Betalingsmethoden. We nemen ze je nu één voor één met je door:

Veiligheid

Besef dat cryptobeurzen altijd een belangrijk doelwit zijn voor hackers die op zoek zijn naar manieren om cryptocurrency te stelen. Daarom is het essentieel om een exchange te kiezen met sterke beveiligingsmaatregelen. Veiligheidsvoorbeelden om in de gaten zijn bijvoorbeeld 2FA, dubbele verificatie bij opnames, whitelisten van (IP-)adressen en antiphishingcodes.

Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe jouw cryptocurrency wordt opgeslagen bij de exchange zelf. Toonaangevende crypto exchanges bewaren hun assets voor het grootste gedeelte vooral in ‘cold wallets’ om de veiligheid te garanderen. Dit zijn hardware wallets die losgekoppeld zijn van de exchange en dus ‘offline’ staan zodat hackers hier onmogelijk bij kunnen.

Transactiekosten

Het doel van het investeren in crypto is natuurlijk om winsten te behalen. Het verhandelen van crypto brengt transactiekosten met zich mee die jouw rendementen aantast. Vandaar dat het erg belangrijk is om de kosten van crypto exchanges te onderzoeken voordat je een account aanmaakt bij een beurs. Dit geldt vooral als je van plan bent om op dagelijkse of wekelijkse basis in crypto te handelen.

Naast handelskosten rekenen exchanges ook kosten voor het versturen van crypto. Deze verschillen per cryptomunt en per netwerk. Het is verstandig om dit goed te onderzoeken.

Ondersteunende cryptomunten

Zoals eerder vermeldt biedt niet elke exchanges dezelfde cryptovaluta aan. Als jij dus een specifieke altcoin wilt kopen dan kan het zijn dat een exchange deze cryptomunt niet ondersteunt. Waar Bitvavo 300+ tokens ondersteunt heeft Bybit er bijvoorbeeld 1400+, Kucoin 1600 en MEXC wel 1900+. (Bron coinmarketcap.com)

Betaalmethoden

Op sommige crypto exchanges is het lastig om direct met je euro’s cryptovaluta aan te schaffen. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dan niet elke crypto exchange iDEAL betalingen ondersteunt. Op sommige platforms kun je juist weer crypto kopen met Visa, Mastercard of andere digitale betaalmethoden.

Functionaliteit en eenvoud

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je doel is bij het kiezen van de juiste exchange. Wil jij een eenmalig investering doen in bitcoin en deze vasthouden voor de lange termijn? Dan is het verstandig om te kiezen voor een eenvoudig en gebruiksvriendelijk Nederlands platform zoals bijvoorbeeld Finst, Coinmerce of Bitvavo. Wil jij geavanceerdere opties zoals het plaatsen van stop loss orders of hefbomen? Kies dan voor bijvoorbeeld Bybit of MEXC.

Support

De kwaliteit van de klantenservice is vooral belangrijk als je nieuw bent in de wereld van crypto. Bovendien moet je bij jezelf nagaan of je de Engelste taal goed genoeg beheerst voor Engelstalige support. Zo niet, kies dan voor een Nederlandse exchange met Nederlandse support.

Reputatie

Check altijd meerdere bronnen voordat je geld stort op een crypto beurs. Zo leer je de reputatie van een exchange kennen en staat jou geen vervelende verassing te wachten. Om de reputatie van een crypto exchange in te schatten raden wij aan om klantbeoordelingen te lezen en te kijken naar de geschiedenis van de exchange. Als een exchange pas een paar maanden online staat kan het risicovol zijn om hierop je assets te plaatsen. Een tip van ons is om op zoek te gaan naar recente nieuwsberichten voor waardevolle inzichten.

De top 5 beste crypto exchanges

Hieronder vind je de top 5 beste crypto exchanges. Na jaren van onderzoek en het uittesten en analyseren van verschillende exchanges zijn we tot deze lijst gekomen. Op veel andere Nederlandse sites kom je in het beste exchange lijstje brokers tegen als BCM en Finst. Deze brokers zijn allemaal minder goed dan Bitvavo. Vandaar dat wij Bitvavo als enige Nederlandse partij hebben opgenomen in dit rijtje. Sinds 2020 gebruiken wij zelf op dagelijkse basis al de onderstaande exchanges.

5/5
1) Bybit: Beste exchange voor crypto daytraders

Bybit is de beste crypto exchange voor crypto handelaren die op zoek zijn naar een geavanceerd, veilig en goedkoop platform om dagelijks op te traden.

5/5
2) Bitvavo: Beste exchange voor Nederlandse beginners

Bitvavo is de beste crypto exchange voor beleggers die op zoek zijn naar een betrouwbaar, veilig en Nederlands platform.

Nederlandse alternatieven zijn Coinmerce en BCM. Deze hanteren echter hogere kosten bij het kopen van cryptocurrency. Finst is wel goedkoper maar heeft nog weinig reputatie opgebouwd.

4.5/5
3) Kucoin: 1 op de 4 traders wereldwijd heeft een KuCoin crypto account

KuCoin is een crypto exchange waarop je wel 1600 verschillende coins kunt handelen.

4.5/5
4) MEXC: Vind alle coins met een lage marketcap

MEXC is net als KuCoin een exchange die vele cryptomunten op het platform list. Op MEXC kun je maar liefst meer dan 1900 cryptomunten verhandelen!

4.5/5
5) Bitget: Snel groeiende exchange

Bitget heeft wereldwijd inmiddels meer dan 20 miljoen traders gekoppeld aan de Bitget exchange. Helaas zijn ze gestopt met het toelaten van Nederlanders. Een account aanmaken in 2024 is dus helaas niet meer mogelijk.

Hoe koop je crypto?

Om cryptocurrency te kopen heb je eerst een account nodig bij een exchange. Het aanmaken van een account bij een crypto exchange gaat vrij eenvoudig. Per exchange kan het aanmeldproces verschillen maar vaak moet je de volgende stappen doorlopen voor het aankopen van je eerste stukje bitcoin of andere cryptomunt.

1. Kies een exchange die past bij jouw investeringsdoelen

Je kunt op de website van jouw favoriete crypto exchange een account aanmaken maar vele exchanges hebben ook een bijbehorende app die je kunt downloaden voor op je mobiel.

2. Registreer jezelf bij deze exchange

Eenmaal aangekomen op de registreer pagina van de desbetreffende exchange zul je jouw persoonlijke gegevens moeten invullen. Hierbij is vrijwel altijd je volledige naam en je emailadres vereist. Vaak wordt er ook om je mobiele nummer gevraagd. Bovendien kan er om een referral code of verwijzingscode gevraagd worden. Vul deze ook altijd in, want dit zorgt voor korting of een leuke welkomstbonus. De registratie maak je compleet door je emailadres te verifiëren.

3. Verifieer je identiteit

De meeste exchanges willen direct weten met wie ze te maken hebben om witwaspraktijken te voorkomen. Je zult jezelf KYC moeten verifiëren, dit betekent dat jij jouw ID, rijbewijs of paspoort moet inscannen door er een foto van te maken. Daarnaast is er vrijwel altijd een selfie vereist. De foto op de identiteitskaart zorgt samen met jouw selfie voor de biometrische verificatie die de exchange nodig heeft.

4. Stort euro’s je account

Dit gaat bij de ene exchange net iets anders dan bij de andere. Bij de Nederlandse crypto platformen Finst of Bitvavo kun je gewoon met iDEAL euro’s storten op je account om vervolgens Bitcoin of andere coins mee te kopen. Bij internationale exchanges zoals bijvoorbeeld Bybit koop je direct met euro’s cryptocurrency en heb je geen aparte ‘fiat wallet’ om je euro’s op te plaatsen. Bovendien kun je dit vaak alleen met een creditcard doen of via een derde partij waarvoor je een apart account voor moet aanmaken. Een voorbeeld van zo’n derde partij is Advcash. Je maakt hier eerst euro’s over naar Advcash waarna je ze vervolgens via Advcash wel naar je crypto wallet kunt sturen. Erg omslachtig is het wel!

5. Plaats je eerste order

Nu je euro’s in je exchange wallet hebt staan is het tijd voor je eerste order. Bij de meeste exchanges kun je kiezen tussen market orders of limiet orders. Bij market orders koop je direct je eerste cryptocurrency en bij limiet orders koop jij deze pas als deze een bepaalde prijs bereiken. Dit limiet moet jij natuurlijk zelf instellen. Maak een keuze uit de cryptomunten als Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Ripple (XRP), Polkadot (DOT) of een andere altcoin waar jij vertrouwen in hebt. Het spreiden van je risico is altijd een goed idee en het in stapjes opbouwen van je cryptoportfolio raden wij ook aan! 

6. Kies een manier om jouw crypto te bewaren

Er zijn meerdere opties om jouw cryptocurrency nu te bewaren. De aller veiligste manier is om jouw crypto assets nu op een hardware wallet te zetten zodat deze onmogelijk gehackt kan worden. Dit doet echter maar een klein percentage van de crypto beleggers. Het grootste deel van de ‘retail’ beleggers laat zijn crypto staan op de exchange. Als je hiervoor kiest raden wij aan om je cryptocurrency op de exchange te staken. Momenteel kun je op bijna iedere exchange gebruik maken van het principe van crypto staking. Hierdoor ontvang je een rente percentage op jouw beleggingen.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel hopen we dat jij nu een weloverwogen beslissing kunt maken bij het kiezen van de juiste exchange voor het kopen van crypto.

Wij maken het simpel voor je:

  • Wil jij gebruik maken van een Nederlandse gebruiksvriendelijke crypto exchange? Kies dan voor Bitvavo!
  • Is Bitvavo te simpel voor je en heb jij meer interesse in geavanceerd trading platform tegen een lagere prijs? Kies dan voor Bybit!
  • Opzoek naar crypto gems? Check dan KuCoin!
  • Ben jij geïnteresseerd in muntjes met een extreem lage marketcap? Dan raden wij aan een MEXC account aan te maken

Mocht je er toch zelf niet uitkomen laat dan gerust hieronder een reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven