Crypto Staking

Wat is crypto staking en waar kun je het beste staken?

Crypto staking

Hier lees je alles over staking crypto en waarom er mee zou moeten beginnen. De crypto stakingspercentages kunnen per exchange erg verschillen. Vandaar dat we van een aantal crypto exchanges een overzicht hebben gemaakt van de te staken coins, de bijbehorende percentages en de voor- en nadelen. Zo kun jij de crypto stakingsvoorwaarden van de exchanges met elkaar vergelijken en het maximale rente percentage verdienen op jouw cryptocurrency! 

Wil je direct staken bij een gebruiksvriendelijk Stakings Netwerk met hoge rentes? Ga dan direct naar Nexo, hier geven we je meer informatie en je kunt direct starten met $50 aan BTC als welkomstbonus. 

Wat is crypto staking?

In begrijpelijke taal: Crypto Staking is het proces van het vastzetten (staken) van cryptocurrency bij een exchange om vervolgens een bepaald rente percentage over je cryptomunten te ontvangen. Je kunt het vergelijken met het zetten van geld op de bank waar je een positief rente percentage over krijgt. 

In moeilijke taal: Crypto Staking is het proces van actieve deelname aan transactievalidatie op een proof-of-stake (PoS) blockchain. Iedereen met cryptocurrency zou zijn cryptocurrency kunnen “staken” om zo beloningen te verdienen voor deelname aan het blockchain netwerk.

Waarom cryptocurrency staken?

Crypto staken wordt beschouwd als de gemakkelijkste manier om geld te verdienen met cryptocurrency. Je krijgt immers een vast percentage over een bepaalde periode. Let wel op, als de munt die je staket in de tussentijd (staking periode) minder waard wordt dan kun je dus wel geld verliezen. Maar als deze cryptomunt in de stakingsperiode nou juist meer waard wordt dan geniet jij van een heerlijke compound interest! Je kunt naast Bitcoin ook altcoins en stable coins staken.

Het rente percentage (stakingspercentage), verschilt per cryptomunt. Dit percentage is gebaseerd op de risicofactor (volatiliteit), de complexiteit van het proces en de liquiditeit van activa tijdens de stakingsperiode. Het fijne aan cryptostaking is dat de stabiele munten met het minste risico (bijvoorbeeld USDT, USDC of de DAI) het meeste rente opleveren. Zo haal jij met minder risico meer rendement. Dat is iets wat we normaal niet gewend zijn in de financiële wereld. Als je bekend ben met het handelen in (crypto) valuta of aandelen dan ken je vast wel de regel: hoe groter risico je neemt, hoe hoger je potentiële winstmarge is. Bij cryptostaking ligt dit dus anders. 

Een voorbeeld:
De prijsverandering van USDT in het afgelopen jaar is maar 0,3% geweest. Maar het stakingspercentage van USDT ligt bij de verschillende exchanges tussen de 6 en 12%!  Terwijl de prijsverandering van Bitcoin het afgelopen jaar meer dan 400% is geweest en het stakingspercentage van de Bitcoin ligt bij de verschillende exchanges tussen de 1 en 6,5%.

Vergelijk zelf straks maar eens de volatiliteit van verschillende cryptocurrency en het stakingspercentage die je kunt verdienen.

Waar kun je crypto staken?

Het staken van crypto kan op verschillende manieren. De veiligste manier is dit te doen via een hardware wallet. Hier is wel de nodige technische kennis voor nodig. Gemakkelijker kun je dit doen via de zogeheten crypto exchanges. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je binnen enkele klikken al rente verdient op je crypto.

Bijna elke crypto exchange biedt anno 2023 staking of spaarmogelijkheden aan. Waarbij de ene exchange alleen staking biedt, biedt een andere ook producten als een Launchpool aan of complexere stakingsproducten als Shark Fin en Dual asset staking. Check altijd alle voorwaarden en bepaal of jij snapt hoe het staking protocol werkt voordat jij je crypto vast zet in een van de complexere stakingsproducten.

Hieronder nemen we de crypto platforms met jou door waar je crypto op kunt staken om een passief inkomen te generen.

Nexo

NEXO logo

NEXO kun je zien als een ‘earning platform’ oftewel een puur stakingsplatform. Het is een gereguleerde instelling waar je crypto kunt swappen en staken.

Het voordeel van Nexo is dat je er veel verschillende cryptocurrency op kunt plaatsen. Je kunt deze naar je wallet sturen, maar je kunt ook gemakkelijk crypto kopen met je creditcard. Bovendien zijn er geavanceerde handels- en OTC-mogelijkheden.

De missie van het bedrijf is om de waarde en het nut van cryptocurrency te maximaliseren. Dit heeft zich vertaald naar een ecosysteem waarin al meer dan $30+ miljard in is verwerkt door 2+ miljoen gebruikers over de hele wereld.

Nexo geeft aan dat ze beveiligd zijn op militair niveau met 256-bit encryptie en een verzekering van 375.000.000 USD hebben voor eventuele schade aan gebruikers. Activa van klanten worden opgeslagen in cold wallets zodat het beter beschermd is tegen hackers. Tot slot is NEXO een van de weinige partijen die gekwalificeerd en gecontroleerd wordt door het Goldman Sachs gesteunde BitGo.

Interesse in NEXO? Druk op de knop hieronder om direct naar NEXO te gaan. Na het storten van $100 of meer krijg je $25 als beloning via deze Nexo referral link

Nexo interest rates

De maximale rente op stable coins (USDT/USDC) is bij Nexo 12%. Om dit te bereiken moet wel een platinum status verkrijgen. Dit bereik je wanneer 10% van jouw portefeuille uit NEXO tokens bestaan. Dit is de eigen token van het NEXO platform. Mocht jouw portefeuille tussen de 5 en 10% uit NEXO coins bestaan dan heb je een gold status. Tussen de 1 en 5% betekent een silver status. Heb jij geen NEXO coins in je portefeuille dan krijg je op Stable Coins 8%. Dit is alsnog een behoorlijk percentage. 

Een indicatie van de interest rates bij een “base status” vind je in de screenshot hieronder.

nexo staking reward rates 2023
Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2023

Bake

bake logo

Bake lijkt op de earning platforms van hierboven, maar steekt toch iets anders in elkaar. Het Bake Defi platform is erop gericht voor het staken van DFI-munten. Dit houdt in dat je je cryptocurrency omzet in de DFI coin en hier een hoog percentage rente voor terug krijgt. Het risico is dat de DFI coin minder waard kan worden en hierdoor jouw portefeuille ook. Bovendien moet je bedenken dat jij jouw crypto’s centraal bij een partij onder brengt en zij dus volledige controle hebben over jouw activa.

Bake.io zelf neemt 15% van de winst. De staking rewards kunnen echter voor jou wel oplopen tot 60%. Dit rente percentage verdien je alleen op de DFI coin. Bovendien is het staking van Bitcoin en Ether lucratief op Bake. Hier krijg je namelijk meer dan 10% rente op.

Interesse in Bake als stakingsplatform? Met de Bake referral code ontvang je $30 aan DFI coins na het storten van $50 of meer op het Bake platform.

Bake interest rates

Bake staking

Crypto.com Staking

Staken op Crypto.com leverde altijd hoge staking percentages op wat betreft de exchanges. Echter zijn de staking rewards in 2022 aangepast en flink verlaagd. Redelijke stakingspercentages kun je nu ook echter alleen vrijspelen als je ook de eigen munt van Crypto.com (CRO) staket. Crypto.com biedt een flexibele stakingsperiode, en een 1 of 3 maanden vaste stakingsperiode. Je kunt door op Crypto.com te staken ook gratis Spotify Premium en Netflix krijgen. Meer informatie vind je op de Crypto.com referral code pagina.

Crypto.com Staking percentages

Indicatie van de stakingspercentage bij Crypto.com (laag)

crypto.com staking 2023
Laatste update: 5 augustus 2023

Bitvavo Staking

Ook bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo kun je crypto staken. Let op, de stakingspercentages van Bitvavo zijn erg volatiel, check altijd zelf de stakingspercentages voordat je een coin aanschaft. De actuele staking percentages kun je alleen vinden als je een Bitvavo account hebt aangemaakt. Hieronder kun je wel een indicatie zien van de 24 te staken cryptocurrency en de rente percentages van augustus 2023. 

De staking service bij Bitvavo is flexibel. Dit betekent dat er geen lock-up periode is en jij jouw gestakete assets altijd kunt vrijgegeven om te verhandelen of om op te nemen.

Bitvavo Staking percentages

De staking percentages zijn afkomstig van de Bitvavo website en zijn het laatst gecontroleerd op 5 augustus 2023. Hieronder vind je de staking percentages van de 24 te staken crypto coins op Bitvavo:

 1. Cardano (ADA) ~ 2,75%
 2. ARK (ARK) ~ 1,07%
 3. Axie Infinity (AXS) ~ 15.00%
 4. Cosmos (ATOM) ~ 8,00%
 5. Bitcoin Cash (BCH) ~ 1,02%
 6. Bitcoin (BTC) ~ 0.77%
 7. Ethereum (ETH) ~ 1.01%
 8. The Graph (GRT) ~ 3,00%
 9. ICON (ICX) ~ 3,00%
 10. Komodo (KMD) ~ 2,00%
 11. Kusama (KSM) ~ 7,00%
 12. LTO Network (LTO) ~ 5,00%
 13. Luna Classic (LUNA) ~ 2,00%
 14. Luna (LUNA2) ~ 2,00%
 15. NEAR Protocol (NEAR) ~ 5,00%
 16. NEO (NEO) ~ 0.52%
 17. Ontology (ONT) ~ 0.51%
 18. Solana (SOL): ~ 4.0%
 19. Sui (SUI) ~ 2.00%
 20. Tezos (XTZ) ~ 2,50%
 21. Tron (TRX) ~ 1,03%
 22. USD Coin (USDC) ~ 1,75%
 23. VeChain (VET) ~ 0.49%
 24. Waves (WAVES) ~ 5.5%

ByBit Staking

Bij ByBit kun je de populaire cryptocurrency flexible staken. Dit houdt in dat je op elk moment kunt stoppen met staking en je crypto kunt verkopen. Je kunt de munten BTC, ETH, USDT, USDC en nog vele andere coins staken. De opbrengst zal dagelijks automatisch worden gestort op jouw Bybit Earn account.

Zoals je in de screenshot hieronder kunt zien, biedt Bybit erg lucratieve staking percentages in vergelijking met andere exchanges!

ByBit Staking percentages

bybit staking

Bitget Staking

Bitget is een snel groeiende crypto exchange met vele manieren waarop je crypto kunt staken. Vooral de launchpool op Bitget is erg populair. Hier kun je gratis coins tijdelijk vastzetten om nieuwe tokens te verdienen. Daarnaast is er een spaarprogramma waarbij je op stable coins tot een bepaald bedrag 8% rente krijgt en tot 200% op risicovollere assets. De risicovollere earn producten zoals Bitget Dual Investment raden wij niet aan voor beginnende investeerders.

Staking kan bij Bitget zowel op flexible of vaste termijn. Tot slot is de Launchpad het proberen waard, waar je van tijd tot tijd coins kunt ontvangen die worden gelanceerd op het platform.

Bitget Staking percentages

bitget staking

OKX Staking

OKX is een platform waarop je erg veel verschillende cryptocurrency kunt staken tegen relatief hoge percentages. Deze hoge percentages gelden vaak maar voor een klein deel van jouw crypto. Er staat dan een zogeheten quota op. De quota voor de allerhoogste percentages bij OKX liggen vaak op rond de €50. Wil je meer dan dat van een bepaalde coin staken kan dat ook, maar dan wordt het rente percentage kleiner.

Laten we zeggen dat je voor €50 aan een bepaalde coin deze 90 dagen kan vastzetten tegen een percentage van 25%. Heb jij die crypto munt toevallig voor €500 dan kun je de overige €450 staken tegen een rente percentage van 10%. 

Het wordt je vanzelf vast wel duidelijk als je OKX Earn gaat ontdekken en de OKX savings en OKX staking tabjes opent!

KuCoin Staking

Staking wordt bij KuCoin Earn genoemd. Om eerlijk te zijn vinden wij KuCoin Earn en de bijbehorende staking percentages een beetje tegenvallen. Je komt er niet echt uitzonderlijke rente percentages tegen.

Daarnaast kan KuCoin Earn een beetje verwarrend overkomen omdat het verschillende type stakingsmethoden aanbiedt. Zo bestaat Earn uit promotions, staking, savings en ETH2.0. Maar net als bij OKX Earn kom je er wel uit wanneer je de voorwaarde per Earn type leest. Uiteindelijk komt het allemaal redelijk op hetzelfde neer.

KuCoin Staking percentages

Kucoin staking

eToro Staking

Momenteel kun je op eToro alleen nog maar staken met Cardano (ADA), Tron (TRX) en Ethereum (ETH), maar werkt aan plannen om in de toekomst meer cryptoassets te ondersteunen. De rewards van het staken van crypto op eToro worden berekend via lastige formules. De staking percentages van Ethereum liggen bijvoorbeeld tussen de 5% en 6,25%. Er geldt bij eToro, hoe meer je handelt en staket op eToro, hoe hogere stakingspercentages je kunt verwachten. Je wordt bij eToro namelijk ingedeeld in een Broze, Silver, Gold, Diamond of Club membership.

De staking percentages verschillen daarom van tijd tot tijd. Klik op de button hieronder voor meer informatie over de actuele staking percentages van eToro.

Beleggen in cryptoactiva is zeer volatiel en in sommige EU-landen niet gereglementeerd. Er is geen consumentenbescherming en
winstbelasting kan van toepassing zijn.

Conclusie

Crypto Staking raden wij iedereen aan omdat je een extra vast rendement op je cryptocurrency verdient terwijl je er vrijwel niets voor hoeft te doen. Je kunt je crypto’s onder brengen bij earning platforms als NEXO. Dit zijn platformen waarbij je een hoog rentepercentage krijgt op je cryptocurrency. Je kunt hier zelfs geld of cryptomunten lenen. Let erop dat er altijd risico’s schuil gaan bij het staken van crypto!

NEXO is volgens ons het beste stakingsplatform om je crypto op te staken anno 2023.

Wil je altijd volledige controle houden over je crypto’s en handelen wanneer je wilt dan is flexibel staken een erg goede keus. Gelukkig kun je nu op bijna iedere crypto exchange staken waardoor je de voorwaarden en rente percentages met elkaar kunt vergelijken. Zo biedt ook Bitvavo aantrekkelijke stakingstarieven. De stakingspercentages verschillen namelijk nog weleens per exchange zoals je hebt kunnen lezen. Wij staken voornamelijk op Nexo, Bybit en Bitget.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven