Crypto Staking

Crypto staking

Hier lees je alles over crypto staking en waarom er mee zou moeten beginnen. De crypto stakingspercentages kunnen per exchange erg verschillen. Vandaar dat we van een aantal crypto exchanges een overzicht hebben gemaakt van de te staken coins, de bijbehorende percentages en de voor- en nadelen. Zo kun jij de crypto stakingsvoorwaarden van de exchanges met elkaar vergelijken en het maximale rente percentage verdienen op jouw cryptocurrency! 

Wat is Crypto staking?

In begrijpelijke taal: Crypto Staking is het proces van het vastzetten (staken) van cryptocurrency bij een exchange om vervolgens een bepaald rente percentage over je cryptomunten te ontvangen. Je kunt het vergelijken met het zetten van geld op de bank waar je dan (vroeger) een positief rente percentage over kreeg.

In moeilijke taal: Crypto Staking is het proces van actieve deelname aan transactievalidatie op een proof-of-stake (PoS) blockchain. Iedereen met cryptocurrency zou zijn cryptocurrency kunnen “staken” om zo beloningen te verdienen voor deelname aan het blockchain netwerk.

Waarom Cryptocurrency staken?

Crypto staken wordt beschouwd als de gemakkelijkste manier om geld te verdienen met cryptocurrency. Je krijgt immers een vast percentage over een bepaalde periode. Let wel op, als de munt die je staked in de tussentijd (staking periode) minder waard wordt dan kun je dus wel geld verliezen. Maar als deze cryptomunt in de stakingsperiode nou juist meer waard wordt dan geniet jij van een heerlijke compound interest!

Het rente percentage (stakingspercentage), verschilt per cryptomunt. Dit percentage is gebaseerd op de risicofactor (volatiliteit), de complexiteit van het proces en de liquiditeit van activa tijdens de stakingsperiode. Het fijne aan cryptostaking is dat de stabiele munten met het minste risico (bijvoorbeeld USDT, USDC of de DAI) het meeste rente opleveren. Zo haal jij met minder risico meer rendement. Dat is iets wat we normaal niet gewend zijn in de financiële wereld. Als je bekend ben met het handelen in (crypto) valuta of aandelen dan ken je vast wel de regel: hoe groter risico je neemt, hoe hoger je potentiële winstmarge is. Bij cryptostaking ligt dit dus anders. 

Een voorbeeld:
De prijsverandering van USDT in het afgelopen jaar is maar 0,3% geweest. Maar het stakingspercentage van USDT ligt bij de verschillende exchanges tussen de 6 en 12%!  Terwijl de prijsverandering van Bitcoin het afgelopen jaar meer dan 400% is geweest en het stakingspercentage van de Bitcoin ligt bij de verschillende exchanges tussen de 1 en 6,5%.

Vergelijk zelf straks maar eens de volatiliteit van verschillende cryptocurrency en het stakingspercentage die je kunt verdienen.

Crypto.com Staking

Staken op Crypto.com levert over het algemeen het meeste op. De cryptostakings percentages zijn hier het hoogst. Deze percentages kun je echter alleen vrijspelen als je ook de eigen munt van crypto.com (CRO) staked. Crypto.com biedt een flexibele stakingsperiode, en een 1 of 3 maanden vaste stakingsperiode. Mocht jij geen daytrader zijn dan raden wij aan om je cryptocurrencies na aankoop voor 3 maanden vast te zetten.

Ten eerste zorgt dit voor een vast rente percentage op je cryptocurrencies en ten tweede leidt dit tot minder stress en minder handelstransacties op basis van emoties. Je kunt de crypto currencies namelijk voor 3 maanden niet verkopen en dit geeft (ons) vooral erg veel rust.

Crypto.com Staking percentages

Stakingspercentage bij het staken van 5.000 CRO of minder

CRO-staking-rewards

Stakingspercentage bij het staken van 50.000 CRO

Crypto.com staking percentages

Binance Staking en Sparen

Binance heeft in principe twee vormen van staking. Binance staking en Binance Sparen. Binance Staking biedt een beperkt aantal cryptocurrencies die je kunt staken en percentage verandert constant. Je gaat een zogeheten smart contract aan en je kunt de actuele percentages zien via Binance Defi Staking . Vaak zijn deze contracten al snel verkocht. Makkelijker is om crypto te staken via Binance Earn. In de Nederlandse Binance app wordt dit ook wel in het hoofd menu aangegeven door “sparen”. Hier kun je vele crypto’s staken net zoals bij crypto.com.

Locked vs. Flexibele staking (Binance)

Bij flexible staking is het rentepercentage lager, maar kun je wel op ieder moment je cryptos verkopen indien nodig
Bij Locked staking (vast sparen) is het rentepercentage hoger, en je kunt ook op elk moment je cryptocurrency verkopen als je wilt. Maar als je dit doet dan wordt de rente die je hebt opgebouwd in de stakingsperiode niet aan je uitgekeerd.

Wij raden iedereen aan om sowieso via de app flexibel sparen aan te zetten. Dit doe je door op “automatisch inleggen” te drukken. Hierdoor krijg je automatisch interest over je crypto’s en kun je ze toch op ieder moment verkopen wanneer jij dit wilt.

Je kunt (bijna) alle cryptocurrencies flexibel staken. Je kunt momenteel maar een beperkt aantal cryptocurrencies locked staken (USDT, BUSD, USDC).

Binance Staking percentages

Hieronder vind je een indicatie van de percentages van Defi-staking en van flexibel sparen via de binance app.

Binance-defi-staking
Binance flexible staking

Bitvavo Staking

Ook bij de Nederlandse crypto exchange bitvavo kun je crypto staken. De actuele staking percentages kun je alleen vinden als je een Bitvavo account hebt aangemaakt. Hieronder hebben wij wel screenshots van de 16 te staken crypto currencies en de rente percentages.

Bitvavo crypto staking1
Bitvavo crypto staking2

Bitcoinmeester Staking

Ook bij Bitcoinmeester kun je 16 crypto’s staken. Dit zijn niet dezelfde 16 crypto coins. Zo krijg je bijvoorbeeld bij Bitcoinmeester een stakingspercentage van 10% over 1INCH. Bitvavo heeft daarentegen Ontology en keert daar een percentage van meer dan 12% voor uit!

Bitcoin meester crypto staken1
Bitcoin meester crypto staken

Coinbase Staking

Coinbase biedt ook crypto staking mogelijkheden en voegen hier constant munten aan toe. Een indicatie van de stakingspercentages vind je hieronder. Opvallend is het hoge stakingspercentage op het Ethereum network.

Coinbase-crypto-staking

Conclusie

Crypto Staking raden wij iedereen aan omdat je een extra vast rendement op je cryptocurrency verdient terwijl je er vrijwel niets voor hoeft te doen. Crypto.com biedt over het algemeen de beste staking interest rates. Voor bijvoorbeeld USDT, een vrijwel stabiele coin, krijg je een vast rentepercentage van minimaal 10% p.j. Hiervoor moet je wel eerst de crypto.com munt CRO staken voordat je dit percentage kunt behalen.

Binance biedt erg aantrekkelijk stakingsvoorwaarde op het gebied van flexibel staken. Wil je altijd volledige controle houden over je crypto’s en handelen wanneer je wilt dan is flexibel staken van Binance een erg goede keus. Gelukkig kun je nu op bijna iedere crypto exchange staken waardoor je de voorwaarden en rente percentages met elkaar kunt vergelijken. Zo bieden ook Bitvavo en BitcoinMeester aantrekkelijke stakingstarieven. De stakingspercentages verschillen namelijk nog weleens per exchange zoals je hebt kunnen lezen. Wij staken voornamelijk op Crypto.com en Binance.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top