Crypto Wallets

Wat is een crypto wallet en heb je er een nodig?

Crypto wallet

Cryptocurrency is een volledig digitale manier om waarde op te slaan en over te dragen. Je bent zelf vast wel bekend met de begrippen decentralisatie en blockchain technologie die hierbij in verband staan. Decentralisatie betekent dat er geen centrale partij is die jouw valuta en coins beheert. Er is dus geen centrale partij, zoals een bank, die jouw geld netjes voor je opslaat. Dit moet jij echter zelf doen door middel van een crypto wallet.

Wallets kunnen enigszins ingewikkeld zijn. Maar wanneer je cryptocurrency verstuurt of ontvangt doe je dat in feite altijd vanuit een wallet. Als je handelt in cryptocurrency op een crypto exchange zoals Bivavo, Finst of Bybit heb je namelijk een wallet direct op de exchange voor de crypto’s die je gebruikt om te handelen. Een crypto exchange wallet is echter heel iets anders dan een aparte, externe hardware wallet.

Je hebt in principe geen externe wallet nodig om je cryptocurrency op te slaan. Crypto exchanges maken het mogelijk om jouw Bitcoin, Ethereum, Cardano of een andere altcoins direct op de exchange wallet op te slaan. Net zoals dat bij aandelen brokers gaat. Om veiligheidsredenen kan het wel zo zijn dat je een aparte externe crypto hardware wallet wilt aanschaffen. Mocht dit zo zijn, lees dan verder.

Wat is een crypto wallet?

In de cryptowereld verwijst de term “wallet” naar offline of online software, waarop een crypto bezitter zijn cryptocurrency opslaat. Een crypto wallet kun je beschouwen als jouw “adres” op het blockchain netwerk waarop een cryptocurrency opereert.

Hoe werken crypto wallets?

Een cryptocurrency wallet bestaat uit twee elementen: een private key en een public key.

 • De private key van een wallet is het “wachtwoord” dat wordt gebruikt om toegang te krijgen, en bestaat uit een lange, complexe combinatie van letters en cijfers. Deze “key” heet niet voor niets “private” probeer deze daarom ook altijd geheim te houden.
 • Een public key is het publieke adres van een cryptocurrency wallet en wordt gebruikt om cryptocurrency te ontvangen of te versturen. Deze “key” heet niet voor niets “public” deze key mag je aan iedereen tonen waarmee je transacties wilt verrichten.

Bij exchange wallets zoals Bitvavo, Finst of Bybit heb je ook een private key, maar deze wordt door de exchange ergens veilig opgeslagen en zal nooit aan jou of iemand anders worden getoond. Bij een echte hardware of decentrale software crypto wallet krijg je deze private key wel in handen. Zo houd jij volledige controle over je kapitaal en besteed je dit niet uit aan een exchange. 

Verschillende soorten crypto wallets

Naast de exchange wallets, die je gewend bent van jouw favoriete crypto exchange, zijn er grofweg twee verschillende  soorten decentrale crypto wallets:

 1. Software wallets: ook wel “hot” wallets genoemd
 2. Hardware wallets: ook wel “cold” wallets genoemd.

Hardware wallets

Hardware wallets zijn fysieke apparaten en komen vaak in de vorm van een USB-stick. Deze externe wallets sluit je aan op je PC om toegang te krijgen tot jouw cryptocurrency. Wanneer de hardware wallet niet is aangesloten op een PC, en dus “offline” staat, is deze volledig onhackbaar. Zelfs als je externe hardware wallet wordt gestolen of toch wordt gehackt, kan de cyber crimineel niets met je cryptocurrency zolang hij jouw wachtwoord niet weet.

Hardware wallets of “cold wallets” zijn uitermate geschikt voor als je crypto voor een langere tijd op wilt slaan. Ook raden wij aan om een hardware wallet aan te schaffen als je grote bedragen aan cryptocurrency uit hebt staan op een “hot wallet”.

BTC hardware wallets crypto

Voordelen van een Hardware wallet

Hardware wallets geven de beste bescherming: je hoeft je hierdoor niet meer zorgen te maken over dat je crypto’s worden gestolen of je wordt gehackt.

 1. Private keys blijven ook echt privé: De enige plaats waar je jouw private keys moet invoeren is in jouw hardware wallet en niet online. Daarom wordt deze niet blootgesteld aan cybercriminelen.
 2. Ongevoelig voor virussen: Aangezien de meeste virussen zijn ontworpen om systeemsoftware aan te vallen, zijn ze niet effectief op jouw hardware wallet.
 3. Verificatie via hardware: Cryptotransacties moet je verifiëren via je hardware wallet en niet online op de computer. Daarom kan niemand transacties doen zonder toegang te hebben tot jouw apparaat.

Zoek je een veilige plek om jou seed phrase op te slaan? Check eens Cryptotag.io

Nadelen van een Hardware wallet

 1. Minder gebruiksvriendelijk dan een software of exchange wallet.
 2. Niet gratis te gebruiken. Een hardware wallet moet eenmalig aangeschaft worden
 3. Kans dat je je keyword phrase vergeet of verliest en geen andere back-up mogelijk hebt geïnstalleerd.

Beste Hardware wallets

Hieronder leggen we je uit welke hardware wallet je het beste kunt kopen en waar je dit kunt doen. Je kunt deze bijvoorbeeld als Bitvavo hardware wallet gebruiken.

1) Trezor

Trezor is volgens ons de beste hardware wallet omdat het een veilige en goedkope keuze. Je doet er goed aan om je trezor wallet bij de officiële Trezor shop of bij het Nederlandse BTCdirect te kopen. Hierdoor ben je namelijk het goedkoopste uit. Voor iets meer dan €80 koop jij de Trezor One. Vaak wordt een Trezor One samen gekocht met een Crypto Steel capsule of casette. Hier kun je recovery phrase of herstel zin op graferen. Zo’n stalen capsule of casette is bestand tegen 1400°C, zo verlies jij je cryptocurrency niet mocht je huis in brand vliegen. 

Trezor

2) Ledger

Ledger is naast Trezor een van de bekendste hardware wallets. Deze hardware wallets zijn vergelijkbaar met Trezor. Wij vinden het moeilijk om te oordelen welke beter is. Een Nederlandse officiële Ledger reseller is BTCdirect. Hier koop je jouw hardware wallet als je wilt dat deze morgen al op je deurmat ligt. De bekende Ledger Nano S Plus en de Ledger Nano X zijn hier te koop voor respectievelijk €79,- en €144,-. Goedkoper kun je ze misschien kopen bij de officiële Ledger shop, maar dan kan het wel zo zijn dat je 2 tot 3 weken moet wachten op je Ledger wallet.

ledger nano s plus

 

3) Keepkey

KeepKey is een minder bekende hardware wallet en heeft een lagere reputatie dan de hardware wallets hierboven. Wel is deze wallet erg goedkoop en heeft het een mooi design. Hieronder zie je de KeepKey in actie.

Tot slot, is er nog Privacy Pros waar je goedkoop crypto wallet bundels kunt kopen. Dit is zeker het checken waard.

Gedecentraliseerde Software wallets

Decentrale software wallets zijn software programma’s die je op jouw computer download. Ook zijn er tegenwoordig veel mobiele apps die fungeren als software wallet. Deze “portemonnee” is versleuteld en vereist een wachtwoord om toegang te krijgen tot de munten die je erin hebt opgeslagen. Maar geen zorgen, net als bij hardware wallets heb je de mogelijkheid om jouw crypto’s te herstellen nadat je je wachtwoord bent vergeten. Je krijgt namelijk bij het aanmaken van een account altijd een herstelzin.

Door gebruik te maken van de herstelzin kun je altijd je wachtwoord resetten indien je je wachtwoord vergeten bent of als je laptop gehackt is. Bewaar de herstelzin daarom altijd goed en sla deze offline op meerdere plekken op. Na het vergeten van je herstelzin is het namelijk onmogelijk om jouw crypto’s terug te krijgen.

Trastra wallet creditcard
De Trastra software wallet is gekoppeld aan een mobiele app en Visa Card

Voordelen van een Software wallet

 1. Omdat je crypto decentraal staat opgeslagen is dit veel veiliger dan op een centrale crypto exchange
 2. Decentrale software wallets zijn toegankelijker om crypto uit te wisselen en te versturen.
 3. De meeste crypto software wallets zijn gratis en komen in verschillende vormen zoals apps en extensies

Nadelen van een Software wallet

 1. Een nadeel van software wallets is dat ze draaien op het internet en dus nog steeds vatbaar voor malware of virussen. Hoewel dit onwaarschijnlijk is, bestaat er een mogelijkheid dat je herstelzin of toegangscode die op jouw scherm zichtbaar is, ook zichtbaar is voor de hacker.
 2. Kans dat je je keyword phrase vergeet of verliest en geen andere back-up mogelijk hebt geïnstalleerd.

MetaMask & TrustWallet

In 2022 hebben we gezien dat sommige software wallets ook niet altijd even betrouwbaar hoeven te zijn. Sommige decentrale software wallets hebben wij wel alle vertrouwen in. Enkele van deze populaire software wallets zijn: MetaMask, TrustWallet en de Phantom wallet. Deze wallets kun je als extensie toevoegen aan je browser en hiermee kan je gemakkelijk op Dapp en dexchanges crypto swappen. Denk hierbij aan Biswap. Gedecentraliseerde wallets kunnen voor sommigen erg complex zijn. Je kunt deze wallets wel weer gemakkelijk koppelen aan je hardware wallet.

Conclusie: Wat te overwegen bij het kiezen van een crypto wallet?

Bij het kiezen van de juiste crypto wallet voor jouw behoeften, is veiligheid de belangrijkste factor om te overwegen. Hoewel online exchange wallets (zoals je dat gewend bent bij Bitvavo) heel erg gebruiksvriendelijk zijn, is het belangrijk om te onthouden dat elke online wallet veel minder veilig is dan een offline en externe hardware wallet. Simpel gezegd, als je geen controle hebt over je private keys, heb je ook geen controle over jouw cryptocurrency.

Velen nemen dit voor lief, omdat zij ervanuit gaan dat een exchange de private key beter kan opslaan dan zij zelf. Als jij namelijk je private key kwijt én de herstelzin kwijt bent van jouw crypto wallet dan kun jij niet meer bij jouw cryptocurrency te komen. Dit is iets wat in het verleden nog bij een aantal mensen is gebeurd bij het begin van de Bitcoin. Dit weerhoudt nu veel mensen ervan om cryptocurrency offline op te slaan op een crypto wallet. Tegenwoordig zijn daar oplossingen voor bedacht zoals een crypto steel capsule of casette.

Wij raden aan dat als jij je crypto’s voor lange tijd wilt opslaan (HODL), je je cryptocurrency veilig opslaat op een hardware wallet. Dit helpt je ook om je emoties de baas te zijn bij volatiele omstandigheden om niet toch je cryptocurrency te verkopen. Het snel en gemakkelijk verhandelen van cryptocurrency sluit je hiermee namelijk uit.

1 gedachte over “Crypto Wallets”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven