Daytraden Crypto

Wat is crypto daytraden? En op welk crypto platform kun je dit het beste doen?

daytraden crypto

 

Daytrading wordt steeds populairder onder jongvolwassenen. Je kunt er dagelijks namelijk erg veel geld mee verdienen. Toch is het een risicovolle bezigheid als jij niet goed weet waar je mee bezig bent. In dit artikel lees je meer over het daytraden van crypto. Bovendien vind je hier een overzicht van de beste crypto daytrading platforms met de lage fees in 2022.

Wat is daytraden?

Daytraden, daytrading of intraday trading verwijst naar de praktijk van het kopen en verkopen van speculatieve assets binnen één enkele handelsdag. Je kunt bijvoorbeeld daytraden op de aandelenmarkt en valutamarkt (forex), maar in dit artikel focussen wij ons op het daytraden van cryptocurrency.

Als daytrader maak je handig gebruik van de volatiliteit in de markt en probeer je dagelijks te profiteren van kleine koersschommelingen. Om extra te profiteren van deze korte termijn handelsstrategie worden er vaak hefbomen ingezet om winsten te vermenigvuldigen.  

Iedereen kan daytraden, maar echte daytraders werken volgens bepaalde strategieën, hebben uitstekende kennis over technische analyse, zijn goed gefinancierd en gedisciplineerd.

ByBit sign up banner
Direct naar de beste daytrading exchange? Klik op de banner hierboven om te beginnen bij ByBit met een bonus!

Waarom daytraden met crypto?

De cryptomarkt is een erg volatiele markt. Koersschommelingen van 10-20% per dag zijn geen uitzondering. Vandaar dat cryptocurrency erg aantrekkelijk is voor de daghandel. Het doel van daytraden is immers om op korte termijn te profiteren van kleine bewegingen in de markt.

Daarnaast zijn er verschillende gebruiksvriendelijke platformen, software en apps beschikbaar die het erg gemakkelijk maken om met crypto te daytraden. Hier wordt later in dit artikel verder op ingegaan.

Wat is de beste crypto om mee te daytraden?

In het kort kunnen we stellen dat er niet één crypto coin is om mee te daytraden. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten al kies jij een bepaalde cryptomunt om mee te dag handelen. Het belangrijkste is dat de crypto lage transactie kosten heeft. Bij sommige exchanges verschilt namelijk nog weleens de transactie kosten per cryptotoken. Daarnaast moet de cryptomunt een hoog handelsvolume hebben. Dit maakt het voor jou gemakkelijk om de crypto op elk moment te kopen en verkopen en betaal jij lagere spreadkosten. De spread is het prijsverschil ten opzichte van de koop- en verkoopprijs. 

De grootste cryptomunt Bitcoin is om deze redenen voor de meeste crypto daytraders de ideale crypto om te gebruiken voor daytraden. Vaak wordt deze verhandelt tegen USDT. Het cryptopaar BTC/USDT is volgens ons een goede keuze voor het daytaden van crypto.

Crypto daytrading strategieën

Daytrading is geen giswerk. Er komen soms erg complexe strategieën bij kijken naast het volgen van het nieuws en fundamentele analyses. Hieronder staan 4 populaire crypto daghandel strategieën voor je opgesomd:

  1. Scalping: Deze strategie probeert talrijke kleine winsten te maken op kleine prijsveranderingen gedurende de dag. Veelal worden hier crypto trading bots voor ingezet.

  2. Range trading: Hier wordt er vooral gekeken naar steun- en weerstandsniveaus om koop- en verkoopbeslissingen te bepalen. Er wordt met deze strategie erg gekeken naar handelsvolumes en de zogeheten “candle sticks” worden hier nauwlettend in de gaten gehouden. Er geldt: kopen wanneer het “oversold” is, en verkopen wanneer het “overbought” is.

  3. Arbitrage: Arbitrage handel betekent het kopen van cryptocurrency op een markt of exchange en het verkopen ervan op een andere markt tegen een hogere prijs. Je profiteert hier van het verschil in de koop- en verkoopprijs (spread) van een cryptoassets. De ene broker kan namelijk nog weleens een andere prijs aanbieden dan een ander. Dit kan komen door verschillen in liquiditeit en handelsvolume.

  4. High-frequency trading (HFT): Deze strategie wordt ook gebruikt door handelaren die algoritmes gebruiken en computers inzetten om te traden. Denk hierbij aan koop- en verkooptransacties binnen secondes.

Wat zijn de risico’s van daytraden?

Datraden is zeker niet zonder risico’s. In tegendeel, daytraden is een erg risicovolle bezigheid. Vooral voor jonge en onervaren traders. Het is niet voor iedereen weggelegd, het op dagelijkse basis traden van hoge volatiele producten zoals crypto vereist grondige kennis en mentale veerkracht. Wij raden dan ook altijd aan om een crypto trading cursus voordat je aan daytrading begint.

Het eerste risico is de onderschatting van het vak ‘daytrading’ en de overschatting van eigen kunnen. Er zijn namelijk vele succesverhalen van goeroe’s die rijk zijn geworden door zich te bezig te houden met het dagelijks traden van cryptocurrency. Zij beloven jou hetzelfde als jij, als je maar hun cursus volgt. Neem deze verhalen altijd met een korrel zout, de meeste particulieren maken namelijk helemaal geen winst met daytraden. De verliesverhalen komen niet vaak boven tafel, deze houden mensen graag liever voor hun zelf.

Wees voorbereid op zware financiële verliezen. En dit geldt zeker voor als je met hefbomen/leverage trade. Vele daytraders gebruiken namelijk hefbomen om met een groter bedrag te investeren dan hun initiële inleg. Het risico hiervan is dat je geliquideerd kunt worden en je jouw gehele inleg verliest.

Daytrading kan leiden tot mentale of emotionele problemen. Het dagelijks kopen en verkopen van crypto is namelijk een uiterst stressvolle bezigheid. Bij vele mensen bepaald dit zelfs hun dagelijkse gemoedstoestand. Mocht jij niet emotieloos kunnen traden, dan is daytrading zeker niets voor jou. 

Tot slot moet je niet vergeten dat daytraden erg duur kan zijn als jij met de beste materialen en software wil werken. Een abonnement op TradingView is bijvoorbeeld al €50 per maand, daarnaast is natuurlijk een snelle laptop vereist. Een goede trading bot is ook niet gratis en bovendien betaal je over je transacties een bepaalde fee. Transactiekosten worden altijd erg onderschat. Op lange termijn kan je het veel geld kosten als jij handelt op een platform met hoge handelskosten. Om deze reden zetten wij hieronder de beste crypto exchanges voor daytrading onder elkaar.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een crypto exchange voor daytrading?

Er zijn verschillende exchanges en platformen die geschikt zijn voor het daytraden van crypto. Bij het kiezen van een juist crypto trading platform is het belangrijk om rekening te houden met:

  • Functionaliteit: Zijn er geavanceerde trading opties mogelijk?
  • Transactiekosten: Hoeveel kost het om te handelen (Maker en Taker fee) en zijn er storting of opname kosten?
  • Veiligheid: Staan jouw BTC, USDT of Euro’s op een veilig platform?

Daytraden Bitvavo

Het populaire cryptoplatform Bitvavo is helaas niet geschikt voor daytrading. Dit komt omdat de transactie kosten daar te hoog zijn om dagelijks mee te handelen.

Het klopt dat Bitvavo een geavanceerd trading interface heeft die beschikbaar is op je desktop. Ook is het zo dat je als je meer handelt (€100.000+) op Bitvavo je uiteindelijk minder transactie kosten betaald. Toch zijn de transactiekosten nog te hoog als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Bybit. Op lange termijn is het daarom niet slim om met grote bedragen te daytraden op Bitvavo. 

Bovendien zijn er geen geavanceerde trading opties beschikbaar op Bitvavo. Je kunt op Bitvavo bijvoorbeeld geen gebruik maken van hefbomen. Hierdoor kun je niet op korte termijn profiteren van kleine koersschommelingen gedurende de dag.

Welk platform is het best voor daytrading crypto?

Zoals net vermeld is Bitvavo niet de ideale exchange om crypto op te daytraden. Maar wat is dan wel het beste crypto daytrading platform?

Hieronder vind je onze top 3 beste daytrading platforms voor crypto:

1) ByBit

ByBit is volgens ons het beste platform om te daytraden met crypto. Dit komt door de lage transactiekosten, het VIP programma en de vele mogelijkheden zoals bijvoorbeeld Copy Trading. 

ByBit daytrading

De trading interface van ByBit is zoals je op de screenshot hieronder kunt zien van alle functionaliteiten voorzien. Zo kun in de realtime grafieken jouw eigen technische analyse doen. Trek lijnen en switch gemakkelijk tussen verschillende time frames om patronen op de daily chart te ontdekken. Natuurlijk kun je gebruik maken stop-limit orders en stop losses.

Bovendien biedt ByBit leverage tokens aan. Dit betekent dat jij met hefbomen kunt traden zonder dat je geliquideerd kan worden en je gehele inleg kwijt bent.

Daarnaast is Copy Trading een interessant functie. Met deze functie kun je de handelingen van daytraders kopiëren zodat jij zelf de markt niet meer in de gaten hoeft te houden. In ruil lever jij automatisch 10% van je winst in aan de handelaar die jij kopieert. Dit klinkt misschien complex, maar het enige wat jij hoeft te doen is om een bepaalde trader te kiezen die goede resultaten behaalt en op “Copy” te klikken. Vervolgens kopieer je automatisch en in realtime alle transacties van deze handelaar.  

Tot slot houdt ByBit zich erg veel bezig met promoties en trading competities waarmee je erg hoge bonussen mee kunt verdienen!

bybit daytrading
ByBit Trading interface

ByBit Handelskosten

De transactiekosten zijn cruciaal voor daytraders. Dit zijn namelijk de vaste kosten die je maakt en kunnen op lange termijn je winst drukken. In de screenshot hieronder kun je de transactiekosten zien van ByBit’s inverse contract trades en van gewone spot trades.

bybit fees daytrading

In de praktijk zul je zien dat je als daytrader veel te maken krijgt met Derivatives Trading. Hiermee kun je namelijk met hefbomen werken en is je maker en taker fee lager. Ligt jouw dagelijkse handelsvolume onder de 10M dan betaal je een Maker Fee van 0.01% en een Taker Fee van 0.06%. ByBit werkt met een VIP programma en dit houdt in dat je minder fee betaald wanneer je meer handelt. De echte grote traders betalen slechts 0.002% Maker Fee en 0.0425% Taker Fee bij ByBit.

ByBit VIP fee

2) FTX

FTX is onze 2de keus wat betreft daytrading exchanges. Het platform biedt niet zoveel opties als ByBit, maar heeft wel gunstige transactie kosten (zeker als je een hoog handelsvolume hebt). Werk jij veel met hefbomen en loopt hierdoor jouw maandelijkse handelsvolume op naar miljoenen? Dan is FTX zeker het bekijken waard. Daarnaast is het FTX platform ook in het Nederlands beschikbaar. Bij ByBit is er geen Nederlandse vertaling mogelijk en staat alles in het Engels. 

FTX daytrading

De trading interface van FTX is net zoals bij ByBit van alle functionaliteiten voorzien. Het fijne aan FTX is dat je veel in het trading dashboard kunt wijzigen naar jouw behoeften. Ook FTX biedt net als ByBit leverage tokens aan waarmee je met hefbomen kunt traden zonder geliquideerd te worden. Copy Trading biedt FTX helaas (nog) niet aan. Ook is FTX niet zo actief als ByBit met promoties en trading competities.

FTX daytrading

FTX Handelskosten

De transactiekosten voor het traden van crypto op FTX starten bij een Maker Fee van 0.2% en een Taker Fee van 0.07%. Zoals je hieronder ziet kun je door veel te handelen of FTT (de native token van FTX) te staken je handelskosten aanzienlijk verlagen.

Daarnaast is het goed om te weten dat de leveraged tokens creatie- en terugkoopvergoedingen van 0,10% hebben. Bovendien is er voor deze tokens een dagelijkse managementvergoeding van 0,03% van toepassing.

ftx fees
FTT holders discount

3) Binance

Binance is werelds grootste crypto exchange met de meeste gebruikers. Vanzelfsprekend is het dus ook dat deze exchange gebruikt wordt door vele daytraders. De mogelijkheden zijn eindeloos, Binance is erg vooruitstrevend en een voorloper op andere exchanges. Alle bedenkbare trading software tools en bots zijn wel met Binance te koppelen. Hun doel is ook wel om de Google van cryptocurrency te worden. Binance is volledig vertaald naar het Nederlands dus deze exchange is ook geschikt als jij geen woord Engels spreekt.

Binance daytrading

Momenteel kunnen er wel meer dan 675 verschillende cryptomunten op Binance verhandelt worden. Dit is aanzienlijk meer dan bij ByBit of FTX. Zoals net al werd vermeld zijn de handel opties bij Binance eindeloos. Ook kun je op het Binance platform je technische analyse op de grafiek los gooien. Toch zien we Copy Trading niet terug bij Binance. Hier zullen zij vast hun redenen voor hebben. Binance is net als ByBit erg actief met trading competities en promoties. 

Binance daytrading

Binance Handelskosten

De transactiekosten die je bij Binance betaald zijn over het algemeen erg gunstig. Voor standaard spot trades betaal je zowel voor Makers als Takers 0.075% per order. De transactiekosten worden echter niet heel snel veel lager wanneer je met miljoenen trade per maand. Hieronder zien je een uitgebreid overzicht van de handelskosten voor Binance Spot Trading.

Binance fees

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top