Daytraden Crypto

Wat is crypto daytraden? En op welk crypto platform kun je dit het beste doen?

crypto daytrading fee vergelijking

Daytrading wordt steeds populairder onder jongvolwassenen. Je kunt als daytrader dagelijks namelijk erg veel geld verdienen. Toch is het een risicovolle bezigheid als jij niet goed weet waar je mee bezig bent. In dit artikel lees je meer over het daytraden van crypto. Tot slot vind je hier een overzicht van de beste crypto daytrading platforms met de laagste fees in 2024.

Bybit welkomst bonus 30000
Direct naar de beste daytrading exchange? Klik op de banner hierboven om te beginnen bij Bybit met een bonus!

Wil je leverage traden met een hefboom getal dat groter is dan 10x? Kies dan in 2024 voor KuCoin of MEXC!

Wat is daytraden?

Daytraden, daytrading of intraday trading verwijst naar de praktijk van het kopen en verkopen van speculatieve assets binnen één enkele handelsdag. Je kunt bijvoorbeeld daytraden op de aandelenmarkt en valutamarkt (forex), maar in dit artikel focussen wij ons op het daytraden van cryptocurrency. Als daytrader maak je handig gebruik van de volatiliteit in de markt en probeer je dagelijks te profiteren van kleine koersschommelingen. Om extra te profiteren van deze korte termijn handelsstrategie worden er vaak hefbomen ingezet om winsten te vermenigvuldigen. Iedereen kan daytraden, maar echte daytraders werken volgens bepaalde strategieën, hebben uitstekende kennis over technische analyse en zijn goed gefinancierd en gedisciplineerd. Wil jij leren daytraden of scalpen? Check dan eens deze crypto daytrading cursussen

Wat is het verschil tussen daytraden en swingtraden?

Zoals hierboven al werd vermeld staat daytaden voor het verhandelen van crypto of andere volatiele assets binnen één dag. Mocht je een positie kopen met als doel om hem binnen een aantal dagen weer te verkopen dan spreek je over swingtraden. Dit is weer anders dan een buy and hold-strategie, waar je een cryptocurrency voor maanden of jaren vast houdt. 

Sommige analisten zien dit iets anders. Zij noemen het verhandelen van crypto op de lagere timeframes (15 minuten grafiek en lager) daytraden en het verhandelen van crypto op de hogere time frames (met candlesticks van boven de 15 minuten) swingtraden. 

Waarom daytraden met crypto?

De cryptomarkt is een erg volatiele markt. Koersschommelingen van 10 tot 20% per dag zijn geen uitzondering. Vandaar dat crypto erg aantrekkelijk is voor de daghandel. Het doel van daytraden is immers om op korte termijn te profiteren van kleine bewegingen in de markt.

Daarnaast zijn er verschillende gebruiksvriendelijke platformen, software en apps beschikbaar die het erg gemakkelijk maken om met cryptocurrency te daytraden. Hier wordt later in dit artikel verder op ingegaan.

bybit short trade

Wat is de beste cryptomunt om mee te daytraden?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten al kies jij een bepaalde cryptomunt uit om mee te dag handelen. 

Het belangrijkste is dat de cryptomunt lage transactiekosten heeft. Bij sommige exchanges verschilt namelijk nog weleens de transactie kosten per coin. Daarnaast moet de cryptomunt een hoog handelsvolume hebben. Dit maakt het voor jou gemakkelijk om de munt op elk moment te kopen en verkopen en betaal jij lagere spreadkosten. De spread is het prijsverschil ten opzichte van de koop- en verkoopprijs. 

De grootste cryptomunt Bitcoin is om deze redenen voor de meeste crypto daytraders de ideale crypto om te gebruiken voor daytraden. Vaak wordt deze verhandelt tegen USDT. Het cryptopaar BTC/USDT is volgens ons een goede keuze voor het daytaden van crypto. Dit handelspaar wordt ook het meest gebruikt bij het daytraden van cryptocurrency.

Check hierboven hoe de mannen van DoopieCash daytraden ↑

Crypto daytrading strategieën

Daytrading is geen giswerk. Er komen soms erg complexe strategieën bij kijken. Zo is het volgen van het nieuws en fundamentele analyses niet genoeg. Hieronder hebben we 4 populaire crypto daghandel strategieën voor je opgesomd:

  1. Scalping: Deze strategie probeert talrijke kleine winsten te maken op kleine prijsveranderingen gedurende de dag. Soms worden hier crypto trading bots voor ingezet.

  2. Range trading: Hier wordt er vooral gekeken naar steun- en weerstandsniveaus om koop- en verkoopbeslissingen te bepalen. Er wordt met deze strategie erg gekeken naar handelsvolumes en de zogeheten “candle sticks” worden hier nauwlettend in de gaten gehouden. Er geldt: kopen wanneer het “oversold” is, en verkopen wanneer het “overbought” is.

  3. Arbitrage: Arbitrage handel betekent het kopen van cryptocurrency op een markt of exchange en het verkopen ervan op een andere markt tegen een hogere prijs. Je profiteert hier van het verschil in de koop- en verkoopprijs (spread) van een cryptoassets. De ene broker kan namelijk nog weleens een andere prijs aanbieden dan een ander. Dit kan komen door verschillen in liquiditeit en handelsvolume.

  4. High-frequency trading (HFT): Deze strategie wordt ook gebruikt door handelaren die algoritmes gebruiken en computers inzetten om te traden. Denk hierbij aan koop- en verkooptransacties binnen secondes.

Daytraden $Mong
Voor het daytaden van tokens met een lage marketcap zoals $MONG gebruiken wij MEXC

Wat zijn de risico’s van daytraden?

Daytraden is zeker niet zonder risico’s. In tegendeel, daytraden is een erg risicovolle bezigheid. Vooral voor jonge en onervaren traders. Het is niet voor iedereen weggelegd, het op dagelijkse basis traden van hoge volatiele producten zoals crypto vereist grondige kennis en mentale veerkracht. Wij raden dan ook altijd aan om een crypto trading cursus voordat je aan daytrading begint.

Het eerste risico is de onderschatting van het vak ‘daytrading’ en de overschatting van eigen kunnen. Er zijn namelijk vele succesverhalen van goeroe’s die rijk zijn geworden door zich te bezig te houden met het dagelijks traden van cryptocurrency. Zij beloven jou rijk te worden met traden, als je maar hun cursus volgt. Neem deze verhalen altijd met een korrel zout, de meeste particulieren maken namelijk helemaal geen winst met daytraden. De verliesverhalen komen niet vaak boven tafel, deze houden mensen graag liever voor hun zelf.

Wees voorbereid op zware financiële verliezen. Dit geldt zeker voor jou als je met marge/leverage trade. Vele daytraders gebruiken namelijk hefbomen om met een groter bedrag te investeren dan hun initiële inleg. Het risico hiervan is dat je geliquideerd kunt worden en je jouw gehele inleg verliest.

Daytrading kan leiden tot mentale of emotionele problemen. Het dagelijks kopen en verkopen van crypto is kan voor sommigen een uiterst stressvolle bezigheid zijn. Bij vele mensen bepaald dit zelfs hun dagelijkse gemoedstoestand. Mocht jij niet emotieloos kunnen traden, dan is daytrading zeker niets voor jou. 

Tot slot moet je niet vergeten dat daytraden erg duur kan zijn als jij met de beste materialen en software wilt werken. Een abonnement op TradingView is bijvoorbeeld al €50 per maand, daarnaast is natuurlijk een snelle laptop vereist. Een goede trading bot is ook niet gratis en bovendien betaal je over je transacties een bepaalde fee. De transactiekosten worden altijd erg onderschat. Op lange termijn kan het je duur komen te staan als jij handelt op een platform met hoge handelskosten. Om deze reden zetten wij hieronder de beste crypto exchanges voor daytrading onder elkaar.

Daytraden Signalen

Sommige daytraders maken gebruik van crypto trading signals. Dit zijn handelssignalen die koop- of verkoopmoment aangeven. Trading signalen kun je gemakkelijk in je beleggingsstrategie verwerken. Vaak worden er bij deze signalen namelijk ook stoplosses meegegeven zodat je precies weet wanneer je moet cashen.

Zo is er bijvoorbeeld de Coingrats Signals groep. Dit is een telegram groep met waar je Bitcoin trading signalen kunt verwachten. Deze signalen kunnen daytraders helpen om de juiste instap- en uitstapmomenten te bepalen.

Coingrats logo

Waar moet je op letten bij het kiezen van een crypto exchange voor daytrading?

Er zijn verschillende exchanges en platformen die geschikt zijn voor het daytraden van crypto. Bij het kiezen van een juist crypto trading platform is het belangrijk om rekening te houden met:

  • Functionaliteit: Zijn er geavanceerde trading opties mogelijk?
  • Transactiekosten: Hoeveel kost het om te handelen (Maker en Taker fee) en zijn er storting of opname kosten?
  • Veiligheid: Staan jouw BTC, USDT of Euro’s op een veilig platform?

Tip: Wil jij leren daytraden of scalpen? Check dan eens deze crypto daytrading cursussen

Daytraden Bitvavo

Het populaire cryptoplatform Bitvavo is helaas niet geschikt voor daytrading. Dit komt omdat de transactie kosten daar te hoog zijn om dagelijks mee te handelen. Spoiler alert: Bybit is wel geschikt voor het daytraden van crypto. Wil je met hefbomen traden met waardes van meer dan 10x? Kies dan voor KuCoin of MEXC!

Het klopt dat Bitvavo een geavanceerd trading interface heeft die beschikbaar is op je desktop. Ook is het zo dat je als je meer handelt (€100.000+) op Bitvavo je uiteindelijk minder transactie kosten betaald. Toch zijn de transactiekosten nog te hoog als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Bybit, Kucoin of MEXC. Op lange termijn is het daarom niet slim om met grote bedragen te daytraden op Bitvavo. 

Bovendien zijn er geen geavanceerde trading opties beschikbaar op Bitvavo. Je bijvoorbeeld geen gebruik maken van hefbomen. Leverage trading is namelijk niet mogelijk op Bitvavo. Hierdoor kun je op korte termijn niet profiteren van kleine koersschommelingen gedurende de dag.

Welk platform is het best voor daytrading crypto?

Zoals net vermeld is Bitvavo niet de ideale exchange om crypto op te daytraden. Maar wat zijn dan precies de alternatieven?

Hieronder vind je onze top 3 beste daytrading platforms voor crypto:

1) Bybit

Bybit logo 2023

Bybit is volgens ons het beste platform om te daytraden met crypto. Dit komt door de lage transactiekosten, het VIP programma en de vele mogelijkheden zoals bijvoorbeeld Copy Trading. Bybit wordt ook gebruikt door de grootste crypto traders van Nederland zoals bijvoorbeeld DoopieCash.

Bybit daytrading

De trading interface van Bybit is zoals je op de screenshot hieronder kunt aanschouwen van alle functionaliteiten voorzien. Zo kun in de realtime grafieken jouw eigen technische analyse doen. Trek lijnen en switch gemakkelijk tussen verschillende time frames om patronen op de daily chart te ontdekken. Natuurlijk kun je gebruik maken stop-limit orders en stop losses.

Bovendien biedt Bybit leveraged tokens aan. Dit betekent dat jij met hefbomen kunt traden zonder dat je geliquideerd kan worden en je gehele inleg verliest.

Daarnaast is Copy Trading een interessant functie. Met deze functie kun je de handelingen van daytraders kopiëren zodat jij zelf de markt niet meer in de gaten hoeft te houden. In ruil lever jij automatisch 10% van je winst in aan de handelaar die jij kopieert. Dit klinkt misschien complex, maar het enige wat jij hoeft te doen is om een bepaalde Pro trader te kiezen die goede resultaten behaalt en op “Copy” te klikken. Vervolgens kopieer je automatisch en in realtime alle transacties van deze handelaar.  

Tot slot houdt Bybit zich erg veel bezig met promoties en trading competities waarmee je erg hoge bonussen kunt verdienen!

bybit daytrading
Bybit Trading interface

Bybit Handelskosten

De transactiekosten zijn cruciaal voor daytraders. Dit zijn namelijk de vaste kosten die je maakt en kunnen op lange termijn je winst drukken. In de screenshot hieronder kun je de transactiekosten zien van Bybit’s inverse contract trades en van gewone spot trades.

bybit fees daytrading

In de praktijk zul je zien dat je als daytrader veel te maken krijgt met Derivatives Trading. Hiermee kun je namelijk met hefbomen werken en is je maker en taker fee lager. Ligt jouw dagelijkse handelsvolume onder de 10M dan betaal je een Maker Fee van 0.02% en een Taker Fee van 0.055%. Bybit werkt met een VIP programma en dit houdt in dat je minder fee betaald wanneer je meer handelt. De echte Pro traders betalen 0% Maker Fee en 0.025% Taker Fee bij Bybit.

2) KuCoin

Kucoin exchange logo

KuCoin is een alom bekende exchange in 2024. Het staat, net als Bybit, in de top 5 derivatives exchanges met het hoogste trading volume. Vanzelfsprekend is het dus ook dat deze exchange gebruikt wordt door vele daytraders. De trading mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt er bijvoorbeeld naast met leverage traden ook via een decentrale wallet traden en er zijn vele mogelijkheden om extra bij te verdienen middels via KuCoin Earn zoals staking. KuCoin is ook erg actief met promoties en trading competities. 

KuCoin daytrading

Momenteel kunnen er wel meer dan 700 verschillende cryptomunten op KuCoin verhandeld worden. Dit is aanzienlijk meer dan bij Bybit. Zoals net al werd vermeld zijn de handel opties bij KuCoin eindeloos. Ook kun je op het KuCoin platform de grafieken technisch analyseren.

KuCoin Handelskosten

De transactiekosten die je bij KuCoin betaald zijn over het algemeen erg gunstig. Voor standaard future trading betaal je voor 0.01% aan maker fee en 0.08% aan taker fee per order. Dit percentage kun je met 20% verlagen als je instelt dat je jouw transactiekosten met KCS betaald. De transactiekosten worden echter ook lager wanneer je met miljoenen verhandelt per maand. Hieronder zien je een uitgebreid overzicht van de extra korting die je krijgt als KuCoin VIP!

3) MEXC

mexc logo

MEXC is onze 3de keus wat betreft daytrading exchanges. Het platform biedt veel trading opties en heeft gunstige transactie kosten. Vooral voor limiet orders, daar betaal je namelijk bij MEXC helemaal geen fee over. Werk jij veel met hefbomen en loopt hierdoor jouw maandelijkse handelsvolume op naar miljoenen? Dan is MEXC zeker het bekijken waard.

MEXC daytrading

De trading interface van MEXC is net zoals bij Bybit van alle functionaliteiten voorzien. Het bijzondere aan MEXC is dat je hefbomen kunt plaatsen tot wel 200x!

Bij MEXC kun je ook terecht voor het traden van Perpetual swaps, Marge, Futures en opties. Bovendien worden er vele trading events gehouden en kun je gebruik maken van copy traden.

Daarnaast biedt MEXC ongelooflijk veel coins aan op het platform. Naast het traden van deze coins kun je ook meedoen aan de MEXC launchpad en kickstarter!

MEXC Handelskosten

De transactiekosten voor het traden van crypto futures contracts op MEXC zijn gratis bij limiet orders! Er is namelijk een Maker Fee van 0% en een Taker Fee van 0,01%! Zoals je hieronder ziet kun je door de MX token (de native token van MEXC) te staken je handelskosten voor de Taker fee met 10% verlagen! De withdrawal fees zijn wel iets hoger dan je misschien gewend bent, maar ook deze vallen mee.

MEXC trading fees

Conclusie: Wat is de beste daytrading exchange?

In dit artikel hebben we de beste daytrading exchanges met elkaar vergeleken. Er is hier voornamelijk gelet op de transactiekosten en de functionaliteiten. Anno 2024 is volgens ons Bybit nog steeds een uitstekend platform voor het daytraden van cryptocurrency.

MEXC en Kucoin gebruiken wij vooral voor het daytraden van coins met een lage marketcap. Bovendien kun je hier het hefboom getal veel hoger zetten dan bij Bybit. Probeer ze gerust allemaal uit om de handelservaring van elk platform afzonderlijk te ervaren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven