Daytraden Crypto

Wat is crypto daytraden? En op welk crypto platform kun je dit het beste doen?

crypto daytrading fee vergelijking

 

Daytrading wordt steeds populairder onder jongvolwassenen. Je kunt er dagelijks namelijk erg veel geld mee verdienen. Toch is het een risicovolle bezigheid als jij niet goed weet waar je mee bezig bent. In dit artikel lees je meer over het daytraden van crypto. Bovendien vind je hier een overzicht van de beste crypto daytrading platforms met de laagste fees in 2023.

bybit exchange bonus
Direct naar de beste daytrading exchange? Klik op de banner hierboven om te beginnen bij Bybit met een bonus!

Wat is daytraden?

Daytraden, daytrading of intraday trading verwijst naar de praktijk van het kopen en verkopen van speculatieve assets binnen één enkele handelsdag. Je kunt bijvoorbeeld daytraden op de aandelenmarkt en valutamarkt (forex), maar in dit artikel focussen wij ons op het daytraden van cryptocurrency.

Als daytrader maak je handig gebruik van de volatiliteit in de markt en probeer je dagelijks te profiteren van kleine koersschommelingen. Om extra te profiteren van deze korte termijn handelsstrategie worden er vaak hefbomen ingezet om winsten te vermenigvuldigen.  

Iedereen kan daytraden, maar echte daytraders werken volgens bepaalde strategieën, hebben uitstekende kennis over technische analyse, zijn goed gefinancierd en gedisciplineerd.

Wil jij leren daytraden of scalpen? Check dan eens deze crypto daytrading cursussen

Wat is het verschil tussen daytraden en swingtraden?

Zoals hierboven al werd vermeld is daytaden het verhandelen van crypto of andere volatiele assets binnen één dag. Mocht je een positie kopen met als doel om hem binnen een aantal dagen weer te verkopen dan spreek je over swingtraden. Dit is weer anders dan een buy and hold-strategie, waar je een cryptocurrency voor maanden of jaren vast houdt. 

Sommige analisten zien dit iets anders. Zij noemen het verhandelen van crypto op de lagere timeframes (15 minuten grafiek en lager) daytraden en het verhandelen van crypto op de hogere time frames (met candlesticks van boven de 15 minuten) swingtraden. 

Waarom daytraden met crypto?

De cryptomarkt is een erg volatiele markt. Koersschommelingen van 10 tot 20% per dag zijn geen uitzondering. Vandaar dat cryptocurrency erg aantrekkelijk is voor de daghandel. Het doel van daytraden is immers om op korte termijn te profiteren van kleine bewegingen in de markt.

Daarnaast zijn er verschillende gebruiksvriendelijke platformen, software en apps beschikbaar die het erg gemakkelijk maken om met crypto te daytraden. Hier wordt later in dit artikel verder op ingegaan.

Wat is de beste crypto om mee te daytraden?

In het kort kunnen we stellen dat er niet één crypto coin is om mee te daytraden. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten al kies jij een bepaalde cryptomunt om mee te dag handelen. Het belangrijkste is dat de crypto lage transactie kosten heeft. Bij sommige exchanges verschilt namelijk nog weleens de transactie kosten per cryptotoken. Daarnaast moet de cryptomunt een hoog handelsvolume hebben. Dit maakt het voor jou gemakkelijk om de crypto op elk moment te kopen en verkopen en betaal jij lagere spreadkosten. De spread is het prijsverschil ten opzichte van de koop- en verkoopprijs. 

De grootste cryptomunt Bitcoin is om deze redenen voor de meeste crypto daytraders de ideale crypto om te gebruiken voor daytraden. Vaak wordt deze verhandelt tegen USDT. Het cryptopaar BTC/USDT is volgens ons een goede keuze voor het daytaden van crypto.

Crypto daytrading strategieën

Daytrading is geen giswerk. Er komen soms erg complexe strategieën bij kijken naast het volgen van het nieuws en fundamentele analyses. Hieronder staan 4 populaire crypto daghandel strategieën voor je opgesomd:

  1. Scalping: Deze strategie probeert talrijke kleine winsten te maken op kleine prijsveranderingen gedurende de dag. Soms worden hier crypto trading bots voor ingezet.

  2. Range trading: Hier wordt er vooral gekeken naar steun- en weerstandsniveaus om koop- en verkoopbeslissingen te bepalen. Er wordt met deze strategie erg gekeken naar handelsvolumes en de zogeheten “candle sticks” worden hier nauwlettend in de gaten gehouden. Er geldt: kopen wanneer het “oversold” is, en verkopen wanneer het “overbought” is.

  3. Arbitrage: Arbitrage handel betekent het kopen van cryptocurrency op een markt of exchange en het verkopen ervan op een andere markt tegen een hogere prijs. Je profiteert hier van het verschil in de koop- en verkoopprijs (spread) van een cryptoassets. De ene broker kan namelijk nog weleens een andere prijs aanbieden dan een ander. Dit kan komen door verschillen in liquiditeit en handelsvolume.

  4. High-frequency trading (HFT): Deze strategie wordt ook gebruikt door handelaren die algoritmes gebruiken en computers inzetten om te traden. Denk hierbij aan koop- en verkooptransacties binnen secondes.

Wat zijn de risico’s van daytraden?

Datraden is zeker niet zonder risico’s. In tegendeel, daytraden is een erg risicovolle bezigheid. Vooral voor jonge en onervaren traders. Het is niet voor iedereen weggelegd, het op dagelijkse basis traden van hoge volatiele producten zoals crypto vereist grondige kennis en mentale veerkracht. Wij raden dan ook altijd aan om een crypto trading cursus voordat je aan daytrading begint.

Het eerste risico is de onderschatting van het vak ‘daytrading’ en de overschatting van eigen kunnen. Er zijn namelijk vele succesverhalen van goeroe’s die rijk zijn geworden door zich te bezig te houden met het dagelijks traden van cryptocurrency. Zij beloven jou hetzelfde als jij, als je maar hun cursus volgt. Neem deze verhalen altijd met een korrel zout, de meeste particulieren maken namelijk helemaal geen winst met daytraden. De verliesverhalen komen niet vaak boven tafel, deze houden mensen graag liever voor hun zelf.

Wees voorbereid op zware financiële verliezen. En dit geldt zeker voor als je met hefbomen/leverage trade. Vele daytraders gebruiken namelijk hefbomen om met een groter bedrag te investeren dan hun initiële inleg. Het risico hiervan is dat je geliquideerd kunt worden en je jouw gehele inleg verliest.

Daytrading kan leiden tot mentale of emotionele problemen. Het dagelijks kopen en verkopen van crypto is namelijk een uiterst stressvolle bezigheid. Bij vele mensen bepaald dit zelfs hun dagelijkse gemoedstoestand. Mocht jij niet emotieloos kunnen traden, dan is daytrading zeker niets voor jou. 

Tot slot moet je niet vergeten dat daytraden erg duur kan zijn als jij met de beste materialen en software wilt werken. Een abonnement op TradingView is bijvoorbeeld al €50 per maand, daarnaast is natuurlijk een snelle laptop vereist. Een goede trading bot is ook niet gratis en bovendien betaal je over je transacties een bepaalde fee. Transactiekosten worden altijd erg onderschat. Op lange termijn kan je het veel geld kosten als jij handelt op een platform met hoge handelskosten. Om deze reden zetten wij hieronder de beste crypto exchanges voor daytrading onder elkaar.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een crypto exchange voor daytrading?

Er zijn verschillende exchanges en platformen die geschikt zijn voor het daytraden van crypto. Bij het kiezen van een juist crypto trading platform is het belangrijk om rekening te houden met:

  • Functionaliteit: Zijn er geavanceerde trading opties mogelijk?
  • Transactiekosten: Hoeveel kost het om te handelen (Maker en Taker fee) en zijn er storting of opname kosten?
  • Veiligheid: Staan jouw BTC, USDT of Euro’s op een veilig platform?

Tip: Wil jij leren daytraden of scalpen? Check dan eens deze crypto daytrading cursussen

Daytraden Bitvavo

Het populaire cryptoplatform Bitvavo is helaas niet geschikt voor daytrading. Dit komt omdat de transactie kosten daar te hoog zijn om dagelijks mee te handelen. Spoiler alert: Bybit is wel geschikt voor het daytraden van crypto.

Het klopt dat Bitvavo een geavanceerd trading interface heeft die beschikbaar is op je desktop. Ook is het zo dat je als je meer handelt (€100.000+) op Bitvavo je uiteindelijk minder transactie kosten betaald. Toch zijn de transactiekosten nog te hoog als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Bybit. Op lange termijn is het daarom niet slim om met grote bedragen te daytraden op Bitvavo. 

Bovendien zijn er geen geavanceerde trading opties beschikbaar op Bitvavo. Je bijvoorbeeld geen gebruik maken van hefbomen. Leverage trading is namelijk niet mogelijk op Bitvavo. Hierdoor kun je op korte termijn niet profiteren van kleine koersschommelingen gedurende de dag.

Welk platform is het best voor daytrading crypto?

Zoals net vermeld is Bitvavo niet de ideale exchange om crypto op te daytraden. Maar wat zijn dan precies de alternatieven?

Hieronder vind je onze top 3 beste daytrading platforms voor crypto:

1) Bybit

Bybit logo 2023

Bybit is volgens ons het beste platform om te daytraden met crypto. Dit komt door de lage transactiekosten, het VIP programma en de vele mogelijkheden zoals bijvoorbeeld Copy Trading. Bybit wordt ook gebruikt door de grootste crypto traders van Nederland zoals bijvoorbeeld DoopieCash.

Bybit daytrading

De trading interface van Bybit is zoals je op de screenshot hieronder kunt zien van alle functionaliteiten voorzien. Zo kun in de realtime grafieken jouw eigen technische analyse doen. Trek lijnen en switch gemakkelijk tussen verschillende time frames om patronen op de daily chart te ontdekken. Natuurlijk kun je gebruik maken stop-limit orders en stop losses.

Bovendien biedt Bybit leverage tokens aan. Dit betekent dat jij met hefbomen kunt traden zonder dat je geliquideerd kan worden en je gehele inleg kwijt bent.

Daarnaast is Copy Trading een interessant functie. Met deze functie kun je de handelingen van daytraders kopiëren zodat jij zelf de markt niet meer in de gaten hoeft te houden. In ruil lever jij automatisch 10% van je winst in aan de handelaar die jij kopieert. Dit klinkt misschien complex, maar het enige wat jij hoeft te doen is om een bepaalde trader te kiezen die goede resultaten behaalt en op “Copy” te klikken. Vervolgens kopieer je automatisch en in realtime alle transacties van deze handelaar.  

Tot slot houdt Bybit zich erg veel bezig met promoties en trading competities waarmee je erg hoge bonussen kunt verdienen!

bybit daytrading
Bybit Trading interface

Bybit Handelskosten

De transactiekosten zijn cruciaal voor daytraders. Dit zijn namelijk de vaste kosten die je maakt en kunnen op lange termijn je winst drukken. In de screenshot hieronder kun je de transactiekosten zien van Bybit’s inverse contract trades en van gewone spot trades.

bybit fees daytrading

In de praktijk zul je zien dat je als daytrader veel te maken krijgt met Derivatives Trading. Hiermee kun je namelijk met hefbomen werken en is je maker en taker fee lager. Ligt jouw dagelijkse handelsvolume onder de 10M dan betaal je een Maker Fee van 0.01% en een Taker Fee van 0.06%. Bybit werkt met een VIP programma en dit houdt in dat je minder fee betaald wanneer je meer handelt. De echte grote traders betalen slechts 0.002% Maker Fee en 0.0425% Taker Fee bij Bybit.

ByBit VIP fee

2) OKX

OKX logo 2023

OKX is onze 2de keus wat betreft daytrading exchanges. Het platform biedt veel trading opties en heeft gunstige transactie kosten. Werk jij veel met hefbomen en loopt hierdoor jouw maandelijkse handelsvolume op naar miljoenen? Dan is OKX zeker het bekijken waard.

OKX daytrading

De trading interface van OKX is net zoals bij Bybit van alle functionaliteiten voorzien. Het fijne aan OKX is dat je veel in het trading dashboard kunt wijzigen naar jouw behoeften. In eerste instantie lijkt het namelijk zo dat het traden met leverage niet mogelijk is. Toch kun je hier de trading interface aanpassen naar single/multi currency margin of portfolio margin.

Bij OKX kun je terecht voor het traden van Perpetual swaps, Marge, Futures en opties. Bovendien kun je er terecht voor block trading. Block trades zijn grote transacties waarvan de kans groot is dat je extra price slippage kosten betaald. OKX helpt je met de verkoop van grote transacties door middel van OTC handel.

Daarnaast biedt OKX op het platform een pagina aan waar je het laatste crypto statistieken te zien krijgt. Denk hierbij aan grootste stijgers van marketcap, populairste nieuwe trading pairs en ga zo maar door. Tot slot kun je andere traders op het platform volgen en hun transacties kopiëren. 

OKX Handelskosten

De transactiekosten voor het traden van crypto futures en perpetual contracts op OKX starten bij een Maker Fee van 0.2% en een Taker Fee van 0.05%. Zoals je hieronder ziet kun je door veel te handelen of OKB (de native token van OKX) te staken je handelskosten aanzienlijk verlagen. Je krijgt zelfs geld toe al handel je elke maand met enorme handelsvolumes via het OKX VIP program!

OKX trading fees

3) Binance

Binance logo

Binance is werelds grootste crypto exchange met de meeste gebruikers. Vanzelfsprekend is het dus ook dat deze exchange gebruikt wordt door vele daytraders. De mogelijkheden zijn eindeloos, Binance is erg vooruitstrevend en een voorloper op andere exchanges. Alle bedenkbare trading software tools en bots zijn wel met Binance te koppelen. Binance is volledig vertaald naar het Nederlands dus deze exchange is ook geschikt als jij geen woord Engels spreekt. 

Helaas is Binance future trading tijdelijk in Nederland niet meer beschikbaar! Verwacht wordt dat in de loop van 2023 dit wel weer mogelijk is. Het handel in derivaten kun je nog wel doen op Bybit en OKX.

Binance daytrading

Momenteel kunnen er wel meer dan 350 verschillende cryptomunten op Binance verhandelt worden. Dit is aanzienlijk meer dan bij Bybit. Zoals net al werd vermeld zijn de handel opties bij Binance eindeloos. Ook kun je op het Binance platform je technische analyse op de grafiek los gooien. Toch zien we Copy Trading niet terug bij Binance. Hier zullen zij vast hun redenen voor hebben. Binance is net als Bybit erg actief met trading competities en promoties. 

Binance daytrading

Binance Handelskosten

De transactiekosten die je bij Binance betaald zijn over het algemeen erg gunstig. Voor standaard future trading betaal je voor 0.02% aan maker fee en 0.04% aan maker fee per order. Dit percentage kun je met 10% verlagen als je instelt dat je jouw transactiekosten met BNB betaald. De transactiekosten worden echter niet heel snel veel lager wanneer je met miljoenen trade per maand. Hieronder zien je een uitgebreid overzicht van de handelskosten voor Binance Future Trading.

binance future trading fees

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven