Blockchain domains

Wat zijn Blockchain domains en wat kun je ermee?

Blockchain domains
Klik op het logo hierboven om direct je Blockchain domain aan te schaffen

Na ongeveer 30 jaar na de start van reguliere domeinnamen is nu het tijdperk van de blockchain domains (oftewel NFT of crypto domains) aangebroken. In dit artikel lees je alles over wat een blockchain domain is, wat je ermee kunt en waar je een crypto domain kunt kopen.

Wat is een blockchain domain?

Een blockchain domain is een crypto domeinnaam die geïntegreerd is als smart contract en wordt geregistreerd op de public blockchain. Een voorbeeld van een blockchain domain is .crypto, .nft, .bitcoin of .zil.

Het grootste verschil tussen normale domeinnamen en blockchain domeinnamen is dat cryptocurrency domains niet op een hostingserver (zoals bijvoorbeeld siteground) staan en reguliere domeinnamen wel. Voor reguliere domeinnamen moet je jaarlijks een bedrag betalen aan de hosting partij om eigenaar te blijven van je domeinnaam. Voor een blockchain domain betaal je eenmalig een bedrag aan unstoppable domains en ben je voor altijd eigenaar van dat domein. Er is dus geen centrale server die een domeinnaam host, maar het domein staat gewoon op het publieke netwerk.

Blockchain domains worden ook wel NFT Domains genoemd.

Wat kun je nu met een blockchain domain?

 1. Je kunt je crypto wallet adres koppelen aan je blockchain domain. Dit is ideaal om cryptocurrency te ontvangen en te verzenden vanuit 1 makkelijk te onthouden adres. Nu is je crypto stortingsadres een groot aantal cijfers en getallen, die je nooit kunt onthouden. Deze moet je altijd kopiëren al wil je er betalingen op ontvangen. Met een blockchain domain kun je voor altijd al je betaling doen en ontvangen op Jenaam.crypto. 
 2. Een blockchain domain maakt het voor mensen mogelijk om websites te maken op het decentralized web.
 3. Tot slot zijn er vele andere features zoals e-mails versturen en chatten en komen er maandelijks vele features en apps bij om te integreren in een blockchain domain. Blockchain domains staan nog altijd in de kinderschoenen.
Blockchain domain NFT
Unstoppable domains heeft exclusieve blockchain domain name NFT's beschermd en biedt deze aan op de website

De voordelen van een blockchain domain

 1. Nieuwe beveiligingsopties: Elke domeinnaam eigenaar is verantwoordelijk om updates te maken op zijn domein. Je bent niet meer afhankelijk van de server en de kans dat je domeinnaam gehackt wordt zal kleiner zijn. Ook kan jou domeinnaam door niemand gecensureerd of geblokkeerd worden.
 2. Blockchain domains zijn veel meer open: Je kunt applicaties op blockchain domains bouwen. De domeinnamen kunnen makkelijker geïntegreerd worden met andere software wat verdere innovatie bevordert.

Waarom zijn er blockchain domains?

Al de decentralized projects op de blockchain kunnen allemaal gemakkelijk met elkaar communiceren. Het internet zoals we nu kennen en domeinnamen die daarbij horen, kunnen niet goed met elkaar communiceren. Vandaar dat er een oplossing moest komen, de oplossing zijn NFT/blockchain domains. Blockchain domains kunnen alleen worden gebruikt op het decentralized web ofwel, Dweb.

Is het verstandig om een blockchain domain te kopen?

Wij vinden van wel. Tijdens de start van web 2.0 was er een run op .com domeinnamen die later voor tientallen duizenden euro’s werden verkocht. Nu met de start van web 3.0 zie je hetzelfde gaande. Het is verstandig om bijvoorbeeld je social media of achternaam vast te leggen. Onthoud, dit doe je voor altijd! Niemand pakt deze naam meer voor je af. Blockchain domains zijn relatief nieuw dus maar weinig mensen hebben hun NFT domain geclaimd. Slimme investeerders hebben al veel korte blockchain domains gekocht en bieden deze vervolgens te koop aan.

Protected domains

Let op: Niet elke crypto domeinnaam valt zomaar te kopen. Veel merknamen heeft Unstoppable domains al beschermd tegen investeerders. Op de site kom je deze beschermde domeinnamen tegen onder de naam “protected domain”. Het ‘beschermde merken beleid’ is ingevoerd met als doel dat zoveel mogelijk mensen, bedrijven en merken gebruik gaan maken van het blockchain domain register. Merken kunnen hun NFT domeinnaam claimen door het gebruik ervan aan te tonen via hun website, de database met handelsmerken of via social media accounts.

Blockchain domain extensions

In juli 2021 heeft Unstoppable domains nieuwe crypto domein extensies geïntroduceerd. Het gaat hier om de domein extensies: .coin, .wallet, .bitcoin, .x, .888, .nft, .dao, .blockchain. Deze nieuwe domein extensies kun je dus nu ook gebruiken als jouw crypto wallet adres of website. De domain extensions .zil en .crypto blijven natuurlijk bestaan en het .crypto domein blijft de meest populaire crypto domein extensie.  

De NFT domain extensie .ETH is in handen van ens.domains. Hier kun je .ETH domains kopen. Je betaald voor deze domeinnamen echter wel een jaarlijkse fee. Daarom vinden wij deze domain TLD minder interessant.

Hoe claim je je blockchain domain?

Op unstoppabledomains.com claim je jouw domeinnaam. Op de website kun je kijken of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is. Daarna volg je de checkout en na de eenmalige betaling ben jij voor altijd eigenaar van de blockchain domain! Hierna kun je de feature guide volgen om jouw crypto wallet te koppelen aan je blockchain domain.

FAQ

Anno 2022 zijn er een aantal populaire crypto domain te koop:

 • .crypto
 • .bitcoin
 • .nft
 • .x
 • .wallet
 • .dao
 • .eth
 • .888
 • .blockchain
 • .zil
 • Mensen uit de ICT en techwereld
 • NFT liefhebbers en investeerders
 • Bedrijven die hun naam willen beschermen
 • Mensen die hun naam willen claimen
 • Domeinnaam investeerders

.crypto or .zil hebben dezelfde functies. .zil is de oudste en is gebouwd in samenwerking met de zilliqa blockchain. .crypto is de nieuwste blockchain domain gebouwd op de ethereum blockchain. Een klein verschil zit momenteel in het feit dat je verschillende wallets moet gebruiken om .zil of .crypto te claimen

De .crypto domeinnaam start vanaf een prijs van $40, dit voor blockchain domeinnamen van 8 karakters of meer.
De .zil domeinnaam start vanaf een prijs van $20, dit voor blockchain domeinnamen van 8 karakters of meer.
Een .crypto domeinnaam van 7 karakters kost $80 en een .zil van 7 karakters kost $40.
De prijs loopt steeds meer op hoe korter de domeinnaam is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven