Crypto Belasting

3 Crypto Tax Tools die je helpen bij je Crypto belasting aangifte

Crypto belasting

Steeds meer particulieren en bedrijven stappen in cryptocurrency en dit heeft ook de belastingdienst opgemerkt. Het op de handelen in Bitcoin en andere crypto’s op de blockchain is in principe geheim, niemand weet wie er achter een transactie zit. Daarom is het voor de fiscus vrij lastig om te controleren of mensen hun vermogen wel aangeven.

De fiscus kan dat niet direct zien, maar de belastingdienst en overheid worden hier wel steeds handiger in. Ze kunnen bijvoorbeeld bij exchanges opvragen wie er een online wallet of account heeft en hoeveel hier precies op staat. De belastingdienst heeft zo nog een aantal handige trucs, waar het nog geen openlijk uitspraak over heeft gedaan. Ook is het mogelijk voor de Nederlandse belastingdienst om aan andere landen informatie aan te vragen en uit te wisselen.

In de regel geldt, zodra jij bij een exchange KYC geverifieerd bent, de belastingdienst ook mee kan kijken in jouw wallet.

Het is dus belangrijk om je vermogen in verschillende wallets goed bij te houden, want de belastingdienst kan tot 5 jaar terug belasting innen, waarbij een boete van maximaal 300% van de nog te betalen belasting kan worden opgelegd uit box 3-inkomen. Daarnaast kost het inschakelen van een crypto accountant of fiscalist die gespecialiseerd is in Bitcoin en Crypto al gauw €225,- per uur.

Wij geven daarom hieronder in dit artikel 3 handige tools die je helpen bij het rapporteren van je crypto transacties en het doen van geautomatiseerde belastingaangifte.

Hoe wordt Cryptocurrency belast in Nederland?

Cryptocurrency handel en mining wordt behandeld als eigendom en belast als vermogen in box 3. Op 1 januari wordt altijd je belastingjaar afgerond en opnieuw vastgesteld. Dit betekent dat je belasting moet betalen op netto waarde van je crypto vermogen. Als de koers op 31 december 2024 23:59 dus heel erg hoog is. Betekent dit dat jij waarschijnlijk meer belasting moet betalen over jou crypto dan dat het zou zijn bij een lage koers op het moment van jaarwisseling.

Wanneer je de vermogen hebt berekend, kun je jouw belastingtarieven bepalen met behulp van de onderstaande tabel.

belasting box 3 2021
Bron: belastingdienst.nl

Maar hoeveel belasting betaal ik dan?

Voor een vermogen tot €50K betaal je geen vermogensbelasting, voor het bedrag boven de vrijstelling gaat de belasting dienst uit van fictieve rendementen op jouw vermogen. Over deze fictieve rendementen betaal je 31% belasting. 

Voorbeeld vermogensbelasting met vermogen van 100K:

Ben jij bijvoorbeeld alleen staand en heb je een vermogen van 100K, dan is je belastbaar vermogen boven de vrijstelling €50.000. Hierop betaal je 31% belasting van 1,898% (Oftewel 0,588%).

De berekening ziet er dan als volgt uit:

Je betaalt 31% belasting over (€50.000*0,01898) = €949.

Dit komt neer op een af te dragen vermogensbelasting van (949 * 0,31) = €294,19

Wat is Crypto Belasting Software?

De crypto regelgeving verschilt per land en soms is het moeilijk te begrijpen wat precies belast moet worden en wat niet.  Crypto belasting software helpt om het indienen van crypto belastingen volledig te automatiseren. Bovendien kun je zelfs extra ondersteuning krijgen van gecertificeerde accountants om ervoor te zorgen dat jij netjes je crypto belasting registratie op orde hebt.

Al heb jij in het afgelopen jaar gehandeld met cryptocurrency, dan kan erg lang duren om al de crypto transacties terug te halen. Dit wordt nog veel erger als je op meerdere exchanges handelt en ook transacties doet tussen verschillende exchanges. Crypto tax accounting software kan binnen enkele minuten al jouw transacties terughalen en overzichtelijk presenteren of indienen bij de belastingdienst. 

Welke Crypto belasting tool moet ik kiezen?

Er zijn meerdere crypto belasting tools en software. Wij hebben de beste 3 ertussenuit gepakt om aan jou voor te stellen. Zo krijg jij inzicht in al jouw trades en kun jij met een gerust hart belastingaangifte doen, zonder dat je een boete riskeert. 

 1. Coinledger.io: Gebruiksvriendelijke crypto belasting software voor beleggers die zelf hun belasting willen regelen.
 2. Token.Tax: Full service crypto belasting software met crypto tax accountants die je helpen met crypto belastingaangifte)
 3. Koinly: Enige crypto belasting software die wel een koppeling kan maken met Bitvavo

1) Coinledger.io

Coinledger.io (Vroeger bekend als CryptoTrader.TAX) is opgericht in 2017 en helpt je bij het managen van cryptocurrency belasting. De belasting software berekent in enkele minuten je vermogenswinstbelasting. Dit doen ze door al je transacties in één keer te importeren van al de exchanges die je gebruikt. Voordat Coinleder.io dit kan doen moet je natuurlijk wel eerst zelf je gebruikte exchange(s) koppelen. Coinleder.io is een veel gebruikte tool voor zowel belastingadviseurs, accountants, fiscalisten als particuliere cryptobeleggers.

Hoe Coinleder.io werkt

Met Coinleder.io maak je daadwerkelijk binnen enkele minuten een crypto tax rapport. Je hoeft alleen maar onderstaande stappen te volgen.

 1. Koppel je exchanges met Coinleder.io via API-sleutels
 2. Importeer in één klik al je transacties
 3. Bekijk de preview van je belastingrapport
 4. Download je crypto belastingrapport
Coinleder.io integraties

Coinleder.io heeft in totaal meer dan 220 integraties met crypto wallets, DeFi platforms en Exchanges. Deze 220 cryptoplatforms bestaat uit 100 crypto exchanges die gekoppeld kunnen worden. Alle bekende crypto exchanges staan er tussen alleen Bitvavo is helaas nog niet te koppelen met Coinleder.io, Koinly crypto belasting software doet dit wel.

Bij Coinleder.io kun je bijvoorbeeld Bitget, ByBit en Gate.io koppelen. Ook kun je Earning platforms zoals NEXO koppelen.

Crypto trader tax exchange integraties
Coinleder.io Prijsplan

Coinleder.io is 14 dagen gratis te gebruiken. Maak hier gebruik van! Vervolgens kost het $49 voor 100 trades, $99 voor 1500 trades, $199 om 5000 trades in te zien en voor $299 kun je een onbeperkt aantal transacties inzien en downloaden. Al de pakketten bieden hetzelfde aan, het enige verschil is dus het aantal handelstransacties dat je kunt inzien. Coinleder.io kan alle transacties tot 10 jaar geleden terughalen.

Crypto Tax Report Prijsplan
Beste Crypto Tax Software

Coinleder.io is volgens ons de beste cryptobelasting software, omdat je snel en overzichtelijk uitdraaien kunt maken van al je transacties. Een ander voordeel is dat er maar liefst 220+ cryptoplatforms mee te koppelen zijn.

Probeer Coinleder.io Gratis

2) TokenTax

TokenTax is net als Coinledger een platform voor het berekenen van cryptobelasting. De crypto belastingsoftware van TokenTax gaat alleen nog een stapje verder. Op TokenTax zitten namelijk accountants die jou helpen met het indienen van je cryptobelasting. Deze accountants kunnen jou ook verder helpen met het Nederlandse belastingsysteem. TokenTax kan dus gezien worden als volwaardige fiscale crypto boekhoudsoftware die je helpt met het indienen van je belastingaangifte.

Hoe TokenTax werkt

Waar je bij Coinledger.io het echt zelf moet doen, neemt TokenTax het werk voor je uit handen. Ze bieden meerdere pakketten aan met verschillende opties. Je kiest er dus zelf voor of je begeleiding nodig hebt van een gespecialiseerde Bitcoin accountant of dat je het zelf uitvogelt.

Voordat je begint met TokenTax moet je bepalen of je gebruik wilt maken van de volledige service of dat je gewoon zelf je crypto belasting rapport wilt maken.

Met de volledige service (Crypto CPA), neemt TokenTax de verantwoordelijkheid over jouw volledige belastingaangifte. Zo hoef je zelf weinig meer te doen.

Het basis pakket werkt hetzelfde als bij Coinledger.io. Je koppelt de API keys van je exchanges en met één druk op de knop krijg je al jouw transacties in een mooi overzicht. Deze software is weer opgedeeld in verschillende paketten.

TokenTax Prijsplan

TokenTax biedt helaas geen gratis versie of free trial aan. Je betaald $65 voor een crypto transactie overzicht van één exchange (Bybit) tot 500 transacties. Al wil je meerdere exchanges koppelen en tot 5000 transacties terughalen, dan betaal je $199 per jaar. Dan kun je volgens TokenTax ook alle exchanges koppelen. Wij zien echter Bitvavo en Coinmerce er niet bij staan. Een uitgebreider overzicht van de prijzen van TokenTax vind je hieronder.

TokenTax Software prijsplan

3) Koinly

Koinly is de enige crypto belasting software die wel met Bitvavo te koppelen is. Dit maakt Koinly dé keuze als je je Bitvavo crypto tax wilt berekenen. Koinly heeft een moderne interface die het voor beginners heel eenvoudig maakt om te gebruiken. Bovendien kun je naast Bitvavo nog 400+ andere crypto platforms en wallets koppelen via API of CSV-bestanden. Ook heeft het een gratis versie waar je winst/verlies grafieken en een compleet portfolio overzicht kunt vinden. Echte belasting rapportages (zoals Formulier 8949, Bijlage D) krijg je alleen in de betaalde versie.

Hoe Koinly werkt

Met Koinly maak je binnen enkele minuten een Crypto tax rapport. Je hoeft alleen maar onderstaande stappen te volgen.

 1. Koppel je exchanges via API-keys of CSV bestanden en verbind je wallets via je public keys
 2. Importeer in één klik al je transacties
 3. Bekijk de preview van je vermogensrapport
 4. Download je crypto belastingdocumenten
Koinly Prijsplan

Koinly biedt een gratis versie en 3 betaalde pakketten aan. De echte belasting rapportages kun je pas downloaden zodra je een betaald pakket aanschaft. Het grootste verschil tussen de abonnementen zit hem in het aantal transacties dat per abonnement varieert tussen de 100, 1000 en 3000 of 10.000 transacties. De gratis versie geeft ook al hele leuke inzichten. Wij raden daarom aan om met de gratis versie te starten.

Probeer Koinly Gratis Uit

Een uitgebreider overzicht van de verschillende pakketten van Koinly vind je hieronder.

Koinly tax prijsplan

Conclusie

Het bijhouden van je crypto transacties voor de belastingdienst zal in de toekomst steeds nauwkeuriger moeten. De fiscus wordt steeds handiger in het achterhalen van belastingontduikers en de boete kan aardig oplopen. Door het gebruik van crypto belasting software houd jij al jouw transacties gemakkelijk bij en maak je geautomatiseerde crypto belasting rapporten die je kunt gebruiken bij jouw belastingaangifte.

We hebben de 3 beste crypto belasting software tools aan je voorgesteld in dit artikel. Het is nu aan jou om te bepalen welke tax tool het beste bij jou past. Handel je met Bitvavo dan is Koinly dé crypto belastingtool voor jou. Anders kun je kijken naar Coinledger.io of TokenTax. TokenTax is een stuk duurder, maar heeft ervaren crypto accountants in dienst die werk voor jou uit handen nemen. Dit heeft TokenTax dan weer niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven